Španski sud: UEFA da prestane sa protivljenjem Superligi

Fudbal ostalo 27. maj 202418:42 5 komentara
Guliver

Španski sud naredio je Međunarodnoj fudbalskoj federaciji i Evropskoj fudbalskoj uniji da prestanu sa protivljenjem osnivanju Superlige. Sudija je u presudi ocenio da su FIFA i UEFA zloupotrebile svoju dominantnu poziciju i imale stav koji se protivi svakoj konkurenciji.

Sudija Sofija Gil Garsija ocenila je da su FIFA i UEFA prekršile zakon Evropske Unije time što su zabranie klubovima da učestvuju u novopredloženom takmičenju, saopšteno je iz suda u ponedeljak.

U presudi je sudija naredila svetskoj i evropskoj kući fudbala da odmah povuku sve odluke koje su u prošlosti bile usmerene protiv konkurencije.

Spor je pred sudom u Španiji pokrenula kompanija A22 Sports Mendžment, kompanija koja je stajala iza osnivanja Evropske Superlige, a protov Fudbalskog saveza Španije, španske La Lige, UEFA i FIFA koje su blokirale pokretanje Superlige.

„Era monopolskog ponašanja je definitivno završena“, rekao je nakon objavljivanja presude Bernd Rajhart, izvršni direktor A22.

Ocenio je da je odluka španskog suda „veoma važan korak ka istinski kompetativnom i održivom klupskom takmičenju u Evropi“.

On je dodao i da je UEFA decenijama gušila ovu ideju i da klubovi sada „nemaju čega da se plaše, ne moraju da strepe od kazne samo zato što imaju ideje“.

UEFA i La Liga, kao i nakon odluke Evropskog suda pravde iz decembra, navode da presudom nije striktno podržala osnivanje Superlige:

„Presuda ne daje trećim stranama pravo da razvijaju takmičenja bez autorizacije i n odnosi se na buduće projekte i modifikacije ovog projekta“, navodi se u saopštenju UEFA.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare