UEC: ECA elitistička, fudbal su i mali i srednji klubovi

Fudbal ostalo 20. sep 202312:00 > 24. sep 2023 11:44 0 komentara
Fudbalska lopta TA™QALI, MALTA JULY 3: The official adidas Under-29 Championship 2022/23 match balls ahead of the UEFA European Under-19
Guliver image

Unija evropskih klubova (UEC), organizacija stvorena u aprilu čiji je cilj da zastupa interese malih i srednjih fudbalskih klubova, izdala je saopštenje na trinaest strana u kojem navodi da je po fudbal kao sport veoma loš način na koji se njime rukovodi.

Glavne primedbe iz UEC idu na račun ECA (European Club Association), za koju se kaže da je elitistička i da u njoj glavnu reč vode najveći klubovi.

Pročitajte i:

Širem Evrope mali i srednji klubovi igraju ključnu ulogu u fudbalskom ekosistemu i tačka su povezivanja za lokalne zajednice. Njima se nude prilike i izazovi drugačije prirode od onih s kojima se suočavaju finansijski jaki klubovi. Bez predstavljanja njihovih interesa i bez podrške, postoji opasnost da će neki klubovi izumreti, a dobro koje čine za zajednice kojima služe biti izgubljeno“, navode iz UEC i dodaju:

„Važno je da se klubovima svih veličina ponudi uticajan glas i jednaka zastupljenost kako bi se mogle rešiti njihove vrlo specifične potrebe i brige – oni moraju biti odlučujući deo dijaloga o održivosti celog fudbalskog ekosistema. Ovi klubovi su temelj fudbalske piramide, baza našeg sporta koji podržava ceo sistem, ističe se u razvoju igrača i pruža odskočnu dasku za zvezde da dosegnu vrhunac igre“.

UEC je pokrenut 24. aprila ove godine i pruža alternativno predstavničko telo za neelitne klubove.

Misija UEC jeste dati glas u upravljanju evropskim fudbalskim klubovima koji nisu zastupljeni ili su neadekvatno zastupljeni u postojećim strukturama. Iako je akcija za članstvo u UEC započela tek u maju, organizacija trenutno broji 121 člana, sto znači da će uskoro imati više članova s pravom glasa od ECA.

„Svi članovi UEC-a su jednaki – imaju jednako pravo glasa, jednako pravo kandidovanja za Upravni odbor, a njihova povratna informacija i aktivno učešće u radu organizacije se omogućuje od prvog dana“.

Privremeni izvršni odbor UEC koji vodi organizaciju do prve Glavne skupštine sastoji se od šest klubova: CA Osasuna (Španija), NK Lokomotiva Zagreb (Hrvatska), FK RFS (Latvija), Bohemian FC (Irska), Royale Union Saint-Gilloise (Belgija) i Maccabi Netanya (Izrael).

Ceo dokument pročitajte na sledećem linku:

ECA Counterpoints – Balkan