UEFA spremna sa odgovorom na Čelsijeve milionske ugovore

Enco Fernandes
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Evropska fudbalska asocijacija će predložiti i na kraju verovatno odobriti važnu promenu u finansijskim uslovima za sve ekipe.

Predlog je da klubovi obezbede dva različita budžeta – jedan za svoja prvenstva, a drugi samo za evropske kupove. Kako piše „Gazeta delo Sport“, ideja je da se tako suprotstavi nedavnoj praksi velikog broja višemilionskih transfera, koji, međutim, ne krše pravila, iako spolja to izgleda tako.

Sa svojim novim vlasnikom, Čelsi je „uleteo“ na tržište i kupio mnogo igrača, pregovarajući sa njima za velike svote novca. Međutim, engleski klub je uspeo da zaobiđe ograničenja finansijskog fer-pleja zaključivanjem dugoročnih ugovora sa dotičnim igračima i njihovim prethodnim klubovima. To podrazumeva reprogramiranje plaćanja naknada za transfer na duži period sezona – u nekim slučajevima sedam ili osam, tako da se celokupan iznos distribuira unapred na vreme.

To je moguće zbog zakona u Velikoj Britaniji, koji omogućava sportistima da bezbedno potpisuju sa klubovima, mnogo iznad normalnog maksimalnog perioda od 5 godina.

S obzirom da UEFA ne može da menja zakone u svojim zemljama, plan je sada da se svaki klub obaveže da predstavi dva različita budžeta – jedan za domaće prvenstvo, a drugi samo za evropska takmičenja. U drugom će biti uvedeno ograničenje bez ugovora, u trajanju dužem od 5 godina.

Očekuje se da će ovaj nacrt biti izglasan tokom sledećeg Izvršnog odbora UEFA, 4. aprila u Lisabonu. Ako bude usvojen, stupiće na snagu sledećeg leta.

Međutim, to se neće odnositi na već zaključene poslove, što znači da Čelsi ne može da bude sankcionisan.

Komentari

Vaš komentar