UEFA ukida finansijski fer-plej, Englezi slave

Fudbal ostalo 22. mar 202223:23 > 23:59 10 komentara
UEFA President Aleksander Ceferin
REUTERS/Yves Herman

UEFA će vrlo brzo ukinuti pravila finansijskog fer-pleja. O tome se već priča izvesno vreme, a naročito posle krize koja se dogodila sa pandemijom koronavirusa, piše Njujork Tajms.

Ideja predsednika UEFA, Aleksandra Čeferina bila je da se finansijski fer-plej zameni ograničenjem plata, što se pokazalo neodrživim zbog Evropskog zakona o radu, koji ne dozvoljava tako nešto.

Iz tog razloga biće stvorena nova Uredba o finansijskoj održivosti, prema kojoj će klubovima biti omogućeno da na transfere troše do 70 odsto svojih prihoda.

Novi propis, verovatno će oduševiti engleske klubove, koji su trenutno u najboljoj finansijskoj poziciji i koji troše najviše novca na transfere. A tek treba da bude potpisan i novi višemilionski ugovor o TV pravima, koji će dati još veće mogućnosti klubovima na transfer tržištu.

Poređenja radi, u Italiji neće biti naročito zadovoljni novim propisima, jer je u ovom trenutku mnogim klubovima samo budžet za plate veći od 70 odsto prihoda.

Klubovima će biti dat trogodišnji grejs period da se prilagode novim pravilima. Za to vreme moći će da potroše do 90 odsto svojih prihoda. U nekim slučajevima takođe će biti mogući izuzeci u iznosu do 10 miliona evra.

Najveća promena biće kazne za klubove koji prekrše novu Uredbu o finansijskoj održivosti. Sankcije mogu da donesu i isključenje klubova iz evropskih kupova, pa čak i gubljenje bodova u nacionalnim Šampionatima, već pred početak nove sezone.