Aitana

Fudbal žena 24. apr 202412:46 0 komentara
Aitana Bonmati
Pascal Le Segretain/Getty Images

"Ona me podseća na mene. Ona razume fudbal na isti način. U fudbalu je važno da umeš da koristiš mozak. Ako staviš talenat napram fizičke spreme, talenat če uvek pobediti, to je suština fudbala. Ne mogu da sedim i da je gledam kako igra, ono što ona radi na terenu je previše uzbudljivo. Ona ima sve da postane najbolja na svetu. Uz sve što ima i ume, ona je perfekcionista. Mentalna snaga koju ima, to je ono što će odrediti koliko daleko može da stigne".

Ćavi Ernandez o Aitani Bonmati.

Aitana Bonmati
David Ramos/Getty Images

Jedan od dvojice fudbalera koji inspirišu karijeru Aitane Bonmati rekao je ovo o njoj dok je još nosila dres reprezentacije do 20 godina.

Danas, Aitana Bonmati je jedina koja je u jednoj sezoni (a tu računamo i muškarce) osvojila titulu šampiona države, titulu šampiona Evrope i titulu šampiona sveta (plus Liga nacija). Dobila je Zlatnu loptu, FIFA Best nagradu i Laureus nagradu za najbolju sportistkinju sveta. I bila je najbolja igračica Mundijala u Australiji i na Novom Zelandu.

Titulu šampiona Španije Barselona je osvojila dominantno (28 pobeda, jedan remi i jedan poraz, gol razlika +108). Dominirala je Barsa i u Ligi šampiona nošena okosnicom reprezentacije Španije.

Špankinje su, paralelno vodeći iscrpljujuće bitke van terena, na terenu upornošću i željom koračale korak po korak ka finalu. Igrale su za sebe. I budućnost. I slavile bz članova stručnog štaba.

U finalu su naspram njih stajale šampionke Evrope. Devojke iz zemlje u kojoj fudbal žena ima sasvim drugačiji status od onoga u Španji. Devojke koje su se izborile za gotovo sve ono čemu u tom momentu teže Špankinje.

Niko kao Aitana: Velika pobeda fudbala žena na Laureusu

Najbolje što fudbal ima: Mesi, Pep, pola Sitija, Aitana…

Špankinje su šampionke sveta!

Na Stadionu Australija, u jednom momentu svi su videli muku Aitane Bonmati. U njoj se ogledala muka svih generacija pre nje koje su se, iako žene, drznule da igraju fudbal i u tome budu dobre. Umor na licu, sklopljene oči, glavu u rukama. I onda neverovatnu promenu enegije u samo nekoliko pokreta. I to je pokrenulo ceo tim. I onda taj sprint ka Marioni Kaldente nakon poslednjeg zvižduka dok Mili Brajt stoji podbočena, Džordžina Fenvej se samo naginje ka napred, a Aleks Grinvud popravlja čalmu na glavi iz koje kosa štrči na sve strane…. Kao u usporenom filmu…

I taj momenat spokoja, svest na njihovim licima da su pobedile same sebe, sve one koji su im se suprotstavili van terena, ceo jedan muški svet. I tek pomisao da je možda kraj toj borbi. A bio je tek početak.

Ipak, to nije tema ove priče…

Aitana Bonmati
Catherine Ivill/Getty Images

Borba je deo njene DNK… Krojf i Ćavi kao inspiracija

Šta znači boriti se, Aitana je naučila od svojih roditelja, Rose Bonmati Gvidonet i Visenta Konke i Ferasa. I otac i majka su bili učitelji, a njen otac je bio jedan od članova pokreta Odbrana domovine, koalicije socijalističkih organizacija koje se zalažu za samostalnost Katalonije.

Zajedno su se Rosa i Visent borili za promenu zakona koji nalaže da deca moraju nositi prvo očevo pa zatim majčino prezime. Ta borba je počela kada je mladim roditeljima rečeno da ne mogu svoju kćer da nazovu Aitana Bonmati Konka. I otišla je do te granice da se njena majka registrovala kao samohrana majka, a Aitana je dobila samo njeno prezime – Bonmati.

Aitana je imala dve godine kada je grupa koju su predvodili njeni roditelji izvojevala pobedu i kada je zakon promenjen. Upravo je ona jedna od prvih koji su u Španiji prezimena upisali „obrnutim redom“ – prvo majčino pa očevo prezime – Aitana Bonmati Konke.

„Tu želju za borbom za jednakost nosim iz porodičnog vaspitanja. Ponosna sam što su me roditelji naučili tim vrednostima i na njima me podizali. Ne volim da ćutim i sa strane gledam nepravdu.

U martu 2022. godine objavljen je prvi deo njene biografije koja je naslovljena stihom iz himne Barselone „Totes unides fem forca“ (Samo ujedinjeni, mi smo jaki). U kinjizi ima 14 poglavlja. U čast Johanu Krojfu. Iz istog razloga nosi broj 14 na leđima. Knjiga je prodata u više od 100.000 primeraka, ovog proleća je izašlo treće izdanje. Predgovor je napisao njen idol, Ćavi Ernandez.

Njenu igru, uz Ćabija, inspiriše Krojf kome na brojne načine odaje počast. Aitana je i ambasador Fondacije Johan Krojf. Prva je žena koja je bila sponzor izgradnje nekog terana koji je napravljen pod okriljem Fondacije. „Krojf kort“ sastoji se iz više malih terena na kojima se promoviše fudbal među decom i mladima i nalazi se u Siđesu.

Takođe, Aitana je ambasador Agencije za izbelglice Ujedinjenih nacija. Na Međunarodni dan devojčica posetila je Ramasu, ženski klub koji čine samo izbeglice, migranti i tražioci azila. Ona je bila domaćin izbeglicama iz Hondurasa i Ukrajine na Nou Kampu na jednoj utakmici Barselone.

Aitana Bonmati Aitana Bonmati
Catherine Ivill/Getty Images
Aitana Bonmati Aitana Bonmati
Catherine Ivill/Getty Images
Aitana Bonmati Aitana Bonmati
Pascal Le Segretain/Getty Images
Aitana Bonmati Aitana Bonmati
David Ramos/Getty Images
Aitana Bonmati Aitana Bonmati
Kate Green/FIFA via Getty Images
Aitana Bonmati Aitana Bonmati
Pedro Salado/Getty Images
Aitana Bonmati Aitana Bonmati
Pablo Cuadra/Getty Images for Laureus

Mnogo dugujem Pepu Gvardioli

„Kada ste dete i odrastate u Kataloniji ‘Pepove godine’.. to je legenda. Sećem se kako sam gledala utakmice u baru u Ribesu, gradu u kome sam odrasla, 40 minuta vožnje od Barselone, i kako sam upijala svaki pokret koji su pravili Ćavi i Inijesta. Kako su se kretali, kako su pravili prilike za saigrače, kako su umeli da primete prazan prostor pre neko što i prime loptu… Inijesta je uvek slao loptu napred, pa sam probala i ja. Danas mislim da mogu da kažem da razumem fudbal kao oni. Na Barsin način. I dalje pratim Pepa, gde god da radi. Volim njegov fudbal. I srećna sam kada pobeđuje. Sem kad pobedi Barsu“, reći će Aitana u intervjuu za Plejers tribjun uoči Svetskog prvenstva u Australiji i Novom Zelandu.

„Želela sam da napustim Barselonu. Videla sam tačno nula prilika. Svi sanjaju da igraju na Nou Kampu. Došla sam tu sa 14 godina i sve je izgledalo zastrašujuće veliko. Pogledaš tih 90.000 ljudi. Zastrašujuće. Ali, kada kažem da svi sanjaju da igraju tu, mislim na momke. Ja nisam smela da se usudim. Ženski tim niko nije prikazivao na TV. Nije ga bilo na društvenim mrežama. I tada definitivno nije bilo šanse da žena zaigra na Nou Kampu. Iskreno, tada nisam znala mnogo ni o fudbalu žena u Evropi, ali svi su pričali o tome kako je u Americi. Tamo si mogao da studiraš i igraš i da posle toga čak imaš i profesionalnu karijeru. Čak smo razmišljali o tome da se ušišem na Univerzizet u Oregonu.

Ali, kada sam imala 17 godina i igrala za B tim, Barselona je prvi ženski tim pretvorila u profesionalni. Godinu kasnije sam prebačena u seniore i za dve godine sam od toga da želim u SAD došla do toga da sam profesionalac u Barseloni“.

A onda je dobila priliku i da igra na Nou Kampu. Ali, zbog pandemije trbine su bile prazne.

Aitana Bonmati
Pedro Salado/Getty Images

Do tog dana kada je „pao rekord“. Do El Klasika u četvrtfinalu Lige šampiona.

„Prodali smo 25.000 karata“.

„prodali smo 50.000 karata“.

„Rasprodali smo sve!“

„I nisam mogla da verujem“.

A sada je to postala normalna slika kada devojke Barselone igraju.

A Aitana… Kako je uspešno odmenila Alesiju Puteljas na Euru u reprezentaciji, u Barseloni, pa i na Mundijalu na kome je Puteljas bila njena zamena, nasledila je nešto stariju saigračicu i na dodeli nagrada.

Puteljas je dve godine zaredom dobijala Zlatnu loptu. Ona je ove godine pripala Aitani. Pa i Laureus.

Samo je Lionel Mesi (dva puta) od fudbalera ikada dobio nagradu Laureus za najboljeg sportistu. I sada Aitana Bonmati.

Borac. Šampion. Mađioničar na terenu.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!