Protest fudbalerki Argentine: Neadekvatni uslovi za trening

Fudbal žena 30. maj 202415:45 0 komentara
Laurina Oliveros
Ronald Martinez/Getty Images

Četiri fudbalerke Argentine povukle su se iz reprezentacije pred prijateljske mečeve koje će ova selekcija odigrati u Buenos Ajresu zbog nezadovoljavajućih uslova za trening i neisplaćenih obaveza prema njima od strane Fudbalskog saveza Argentine.

Vezni igrač Lorena Benitez, golman Laurina „Luči“ Oliveros i odbrambeni igrači Đulijeta Kru i Elijana Stabile svoju odluku su objavile i na društvenim mrežama uz napomenu da su odluku da napuste kamp reprezentacije donele u znak protesta i u želji da na ovaj način ukažu na potrebu za borbu da prava ulaganja u fudbal žena.

Iz Fudbalskog saveza Argentine nisu komentarisali ovu odluku igračica iako je prvi čovek argentinskog fudbala Klaudio Tapija viđen na treningu ženske reprezentacije u sredu, a selektor Herman Portanova samo je dopunio spisak novim imenima.

Tamni vilajet srpskog fudbala žena

Gostujući u emisiji na JuTjub kanalu saveza, selektor i igračoce Vanina Korea i Aldana Kometi ocenili su da je ovo tema kojom treba da se pozabave interno. Selektor je samo rekao da je situacija tužna i da on poštuje igračice, ali da on „veruje u drugačiji put“ te da smatra da fudbal žena može da napreduje i „na drugačiji način“.

„Teško je i tužno doneti ovakvu odluku. Ali, umorna sam od nedostatka interesovanja za fudbal žena. Samo smo želele da nas uzmu zaozbiljno u nadi da naredne generacije neće morati da prolaze kroz ovo“, poručila je Stabile.

Benitez je najdetaljnije objasnila razloge revolta pa je navela i kako su devojke dobile samo sendviče sa sirom i šunkom i po jednu bananu nakon treninga. Devojke nemaju obezbeđen prevoz što znači da se većina njih sa treninga u kamp reprezentacije vraća gradskim prevozom. Takođe, ona je dodala i da je igračicama rečeno da neće dobiti novac za ove mečeve, ali i da savez neće pokriti ostale troškove.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!