ŽFK CZ: Nije titulu niko nikome oteo, ni FSS, ni Zvezda…

Fudbal žena 20. maj 202416:07 6 komentara
SK/Maja Todić - ŽFK Crvena zvezda Spartak Subotica
SK/Maja Todić - ŽFK Crvena zvezda Spartak Subotica

Saga oko titule šampiona Srbije u Superligi za žene traje i dalje.

Šampion je postala Crvena zvezda, nakon što je Sud za sportsku arbitražu u Lozani odbio žalbu Spartaka na kaznu koju je klubu iz Subotice izrekao Fudbalski savez Srbije.

Prepucavanja na društvenim mrežama traju danima. U ponedeljak je cela priča dobila novo poglavlje.

Spartak se ponovo oglasio na društvenim mrežama tvrdnjom da je Golubicama „titula oteta“.

Spartak je u svojoj objavi prvo prikazao brojne novinske naslove (svakako ne i naslov sa našeg portala, prim.aut.) u kojima se objavljuje vest da igrači/ce iz Evropske unije nisu stranci u našoj ligi. Zatim se dodaje i dokumentacija igračice Fago u vezi sa njenom registracijom kao profesionalne fudbalerke.

Spartak se takođe u objavi osvrće i na razlog zbog koga je izrečena kazna – „prekoračen maksimalni dozvoljeni broj stranih igračica“ i tvrdnju da je Fani Vago kao profesionalac registrovana još od 22. septembra 2023. godine.

Ovoga puta, Crvena zvezda je reagovala zvaničnim saoštenjem koje prenosimo u celosti:

„Poštovani malobrojni poštovaoci ženskog fudbala u Srbiji, sportski radnici, igračice, želeli smo da ostanemo dostojanstveni kao što smo sve ove godine, ali nažalost ne možemo da ostanemo imuni na količinu laži koja se plasira ovih dana u javnosti.

ŽFK Crvena zvezda nije nikome oteo nista!

ŽFK Crvena zvezda se žalio na regularnost nastupa igračice iz Evropske unije (5 amaterki u prvoj postavi)!

Priložila je dokaze, da je igračica iz Evropske unije imala na dan utakmice status amatera u cometu.

FSS kao institucija pod čijim krovom je takmičenje Super liga za žene Srbije je na svim instancama doneo odluku da je ŽFK Crvena zvezda u pravu i kaznio ŽFK Spartak najminimalnijom kaznom koje je predviđena.

ŽFK Spartak tuži FSS i ŽFK Crvena zvezda kojoj tu nije mesto, ali zašto ne maltretirati nekoga, praviti mu troškove, dezavuisati javnost tužbama, unositi nemir u krugove ženskog fudbala jer Bože moj teorija zavere je u pitanju.

CAS rešio: Fudbalerke Crvene zvezde šampionke Srbije

Sezona završena… Šampion je… Reći će nam CAS!

Spartak: Borićemo se za administrativno otetu titulu

Zvezda i Spartak: Ko ima zakon u topuzu, a ko je prvi počeo?

Iz velike sujete teško je priznati grešku.

Zahtev za sertifikat za registracuju igračice u statusu amatera, registracija pravilna kao amatera, unos u comet 10. 10. 2023. i zahtev za promenu u profesionalca, promenu statusa 12. 10. 2023. u profesionalca bez žalbe, overu ugovora profesionalnog 04. 10. 2023. u 19.55h nakon utakmice kod notara, to su sve nepobitne činjenice!

Teorija zavere protiv bilo koga ne postoji, nije titulu niko nikome oteo, ni potpredsednik ni predsednik ni FSS ni Zvezda. Gospodo draga napravili ste ozbiljan prekršaj sami!

Zvezda je do sad bila kažnjavana i za šta jeste i za šta nije bila kriva i nikada nije kukala niti se žalila niti je pretila… Stoički je sve izdržala, i sa predsednicom i potpredsednicom i sa svima koje želite da involvirate u teoriju zavere.

Poštovala je odluke Fudbalskog saveza Srbije!

Vi ste odbili da primite pehar prošle sezone, onemogućili ste ove godine da isti dobije ŽFK Crvena zvezda!

Vi ne poštujete nikoga, ni Fudbalski savez Srbije, a sad ste dokazali da ne poštujete ni Arbitražni sud u Lozani, Veće sudija, najcenjeniji sud za sportsko pravo u svetu.

Sta više reći.

Svako dobro Vam želimo kao što smo i do sada“, stoji u saopštenju koje je potpisano sa „Pres služba ŽFK Crvena zvezda.

Nekoliko sati kasnije, tekst saopštenja je donekle izmenjen i on u svojoj novoj verziji izgleda ovako:

„Poštovani malobrojni poštovaoci ženskog fudbala u Srbiji, sportski radnici, igračice, želeli smo da ostanemo dostojanstveni kao što smo sve ove godine i zato ćemo se samo u nekoliko rečenica osvrnuti na neistine koje se o našem klubu pričaju ovih dana.

ŽFK Crvena zvezda nije nikome oteo ništa!

ŽFK Crvena zvezda je sportski i u skladu sa zakonom i sportskim pravilima osvojio titulu prvaka Srbije u sezoni 2023/2024, što je svojom odlukom potvrdio Sud za sporsku arbitražu u Lozani (CAS).

Šta više, CAS je svojom finalnom odlukom potvrdio da ŽFK Crvena Zvezda nije bodove gubila u utakmicama igranima fair play principima. Naime, CAS je svojom odlukom potvrdio da je ŽFK Spartak kršio propise i igrao kršeći sportsk pravila tj. CAS je utvrdio postojanje očiglednih nezakonitosti u nastupima ŽFK Spartak, još konkretnije u nastupu koji je ŽFK Spartak igrao protiv FK Crvena Zvezda 4. oktobra 2023. godine.

Nažalost, ŽFK Spartak se poslednjih dana u javnosti ponosi upravo ovim pobedama, kojih bi makar posle odluke CAS kao nepristrasnog i najvišeg sportskog suda i svetu, morao da se stidi.

Konačno, odlukom CAS stavljena je tačka na svaku priču o teorijama zavere protiv bilo koga, priču o navodno ukradenoj tituli od strane FSS i Zvezde i sl.

Poštovane kolege iz ŽFK Spartak, ako niste bili dostojanstveni u takmičenju i svesno kršili propise, budite zbog devojaka koje igraju ženski fudbal, ljudi koji vole igru i ženske reprezentacije makar dostojanstveni danas kada ste u kršenju proposa uhvćeni, izvinite se sportskoj javnosti i nastavite dalje dostojanstvesno, pošteno i sportski i sigurni smo da će javnost naći način da zaboravi nezakonitosti za kojima ste posezali ove sezone.

Podsećamo uvažene kolege iz Subotice da je Zvezda do sada bila kažnjavana i nikada nije kukala niti se žalila niti je pretila (čak i kada je verovala da je kazna neosnovana ili prestroga)… šta više, stoički je sve izdržala, i sa predsednicom i potpredsednicom i sa svima koje želite da involvirate u teoriju zavere.

Poštovala je odluke Fudbalskog saveza Srbije.

Svako dobro Vam želimo kao sto smo i do sada“.

Pres služba ZFK Crvena zvezda.

Saga će očigledno trajati i trajati. Sasvim sigurno do finala Kupa Srbije u kome će se dva rivala ponovo sastati u Kruševcu 23. maja.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare