Bura, odlasci, policija – Šuker ponovo predsednik HNS

Hrvatska 22. dec 201713:44 > 14:03
Miguel Tovar/Getty Images

Proslavljeni hrvatski fudbaler Davor Šuker dobio je novi četvorogodišnji mandat na mesto predsednika Hrvatskog nogometnog saveza, posle veoma napete sednice Skupštine, koju je u zagrebačkom hotelu "Šeraton" obezbeđivala i policija.

Kao što se i očekivalo Davor Šuker dobio je još novi mandat posle burne skupštine, koju su napustili predstavnici Hajduka iz Splita, ali i predstavnik Druge HNL Jure Bosančić. 

Šuker je bio jedini kandidat na izborima, a posle glasanja u kome je 48 delegata glasalo za, tri protiv, a jedan je bio uzdržan, 49-godišnji sportski radnik je ostao na funkciji na koju je prvi put izabran 2012. godine. 

„Uzbuđen sam. Znamo svi šta znači kontinuitet. Hvala svim mojim prijateljima, koji su bili sa mnom na terenu, gde smo naučili osnove timskog rada. Veliki problem u Hrvatskoj je sve više ljudi koji žele instant sportskog radnika. To je mukotrpan rad i želim da vam pomognem od one baze i svega što HNS može da napravi. Drago mi je da je bilo i onih koji nisu za. Zahvaljujem se Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nisu svi za“, rekao je Šuker i dodao:

„Nogometni savez nisu samo Rijeka i Zagreb, nego i niželigaši. Hvala vam, i želim što više vas da vidim u Rusiji“.

Pre samog izbora Šukera velika rasprava se vodila oko same legalnosti Skupštine. Predstavnici Hajduka su uložili primedbu da je HNS sazvao Skupštinu po starom poslovniku, ali da se zatim zakonodavni organ vodio po novom poslovniku, koji nije usklađen sa zakonom. Tražilo se i raspuštanje Skupštine, a zatim su predstavnicima Hajduka isključeni mikrofoni, posle čega su oni napustili zasedanje. 

Skupštini HNS i izboru predsednika prisustvovao je i predsednik FS Nemačke i potpredsednik UEFA Rajnhart Grindel, kao i drugi brojni gosti.