Hajduk: Optužujem vas za uništavanje hrvatskog fudbala

Hrvatska 22. dec 201715:20 > 15:24
EuroFootball, Getty Images

Burno je bilo na Izbornoj skupštini HNS na kojoj je Davor Šuker još jednom izabran za prvog čoveka hrvatskog fudbala. Najglasniji protivnici bili su predstavnici Hajduka.

Davor Šuker bio je jedini kandidat za predsednika HNS, nakon što su kandidature nekolicine drugih zainteresovanih odbačene.

Slaven Marasović, predsednik Nadzornog odbora Hajduka pokušao je na sednici da održi govor u kome je optužio vrh saveza za uništavanje fudbala u Hrvatskoj, ali mu je mikrofon isključen, a predstavnici splitskog giganta su nakon toga napustili sednicu.

Hajduk je na svojoj zvaničnoj internet stranici objavio ceo govor Slavena Marasovića koji vam prenosimo u celosti.

„Moje ime je Slaven Marasović i predsednik sam Nadzornog odbora HNK Hajduk Split. Nažalost, uz razvoj fudbalske igre kao krpelj razvijalo se i sve negativno što su politika i novac nosili sa sobom. U trenutku kada su novac, neizbežna politika i moć postali svrha nogometa povlačio se glavni motiv interesa politike i novca, a to je zanimanje, odnosno podrška „one široke“ javnosti. Ni Hrvatska nije izuzeta iz ovakvog scenarija.

Stoga, obraćam se svima ovde, ali i mnogima koji nisu danas tu. Obraćam se ljudima iz fudbala i mnogima koji nisu iz samog sistema, ali podržavaju ovakav sistem.

Vi uništavate hrvatski fudbal. Na prvo mesto ste stavili lične, sitne i razne druge interese žrtvujući za to svaki put interes fudbala. Kao posledica toga, nebriga je na površinu iznela neznanje koje se svim snagama trudi da drži hrvatski fudbal u prošlosti ne dopuštajući mu da se razvije i iskoristi svoje potencijale u budućnosti.

Svi znamo da se fudbal razvijao od prvih početaka do današnjeg stanja zahvaljujući ponajviše atraktivnosti koja je privukla široku javnost i navijače. Nažalost, uz razvoj fudbalske igre kao krpelj razvijalo se i sve negativno što su politika i novac nosili sa sobom.

Optužujem vas za uništavanje hrvatskog fudbala zbog nepoštivanja zakona u parlamentarnoj demokratiji u 21. stoljeću. Gotovo tri godine ste ignorisali slovo zakona jedne navodno pravne države. Ali to vama nije predstavljalo problem. Vama je to strategija; nelegalne skupštine, eliminacioni procesi kandidatura, upitne licence, razni oblici i nivoi kršenja zakona i pravilnika. Današnja izborna skupština sazvana je po starom poslovniku, a danas želite bez najave na dnevnom redu da usvojite poslovnik i da održite izbornu skupštinu po novom poslovniku. To je dokaz i priznanje da ova izborna skupština nije legalna. Tražimo raspuštanje ove skupštine i sazivanje nove u zadatim rokovima.

Optužujem vas za uništavanje hrvatskog fudbala zbog konstantne politizacije tog istog fudbala. Čak 11 od 17 članova Izvršnog odbora HNS bili su istaknuti članovi političke stranke. Pravila FIFA i UEFA jasno govore o odvajanju politike od fudbala. Strategija vam je skrivanje se iza tih uputstava i pozivanje na njih kada i gde vam to odgovara.

Optužujem za uništavanje hrvatskog nogometa vas koji ste dopustili da više prvoligaša, uopšte ne zna hoće li biti u mogućnosti da završi sezonu. Blizu 30 godina od nezavisnosti, a većina klubova ima nikakve uslove za rad. Koliko posto budžeta je potrošeno svih ovih godina za razvoj infrastrukture? Na što su trošena sredstva iz Hattrick programa? Jeste li svesni da se prva liga igra na blatu i to ne kao izuzetak? Jeste li ikada osmislili ikakav iole kvalitetan model finansiranja klubova? Ko i na koji način pregovara o TV pravima za prvu ligu bez konsultacija s prvoligašima?

30 godina niste napravili niti jednu ozbiljnu analizu o uzrocima ponašanja navijača. I za to vas optužujem. Lako ste donosili zaključke o uzrocima, delovali i tražili da se država i politika tada ipak uključe u nogomet i deluju represivno, može se reći, po istim onima koji su se potrudili oko novog Zakona o sportu po kojem ste i danas sazvani tu.

Optužujem za uništavanje hrvatskog fudbala sve vas koji ste u vremenu nevolje, a i sad je to vreme bili, jeste i bićete suzdržani, a svesni ste svega ovoga.

Optužujem za uništavanje hrvatskog fudbala sve vas kojima je laž modus operandi. Kako vas nije sram propasti plana kampa koji ste planirali na Sveticama usred milijonskog grada što je samo po sebi suludo ili zapravo opet u nečijem parcijalnom interesu!? Setili ste se da ulažete i obnavljate mesec dana pre izborne skupštine, odnosno, preciznije rečeno najavićete da ćete ulagati i obnavljati.

Optužujem za uništavanje hrvatskog fudbala sve vas koji ste počinili bilo kakav kriminal dokazan ili nedokazan. Ljudi s višestrukim optužnicama za kriminal su uticajni u hrvatskom fudbalu i jednom od dva najveća hrvatska kluba.

Optužujem za uništavanje hrvatskog fudbala posebno vas koji ste za ono što vam i jeste sama suština postojanja uzimali crni novac. Trebalo vam je plaćati da sudite pošteno. Još su krivlji oni koji nisu sproveli istragu da se sazna koji su to među vama.

Optužujem i vas gospodo za uništavanje hrvatskog fudbala, koji iz svojih udobnih političkih kancelarija gledate što se događa i ne radite ništa da to promenite. Ili radite onoliko da možete da kažete da ste pokušali, a rezultat ostaje isti.

Gospodo fudbalski radnici, ne znam je li gore to što ste nesposobni, što vas uopštee nije briga ili to što ste ne trepnuvši izdali ideale i vrednosti za koje verujem da ovo društvo u većini ipak deli.

Sećam se dobro poleta i entuzijazma ’98, a sada gledam što ostaje iza vas. To ste vi i to govori o vama. S druge strane ne stojim samo ja. Ima nas još i biće nas sve više.

Ovo je naš savez, vi tu ne pripadate i borićemo se za njega dok ne bude imao puno značenje svake reči iz svog naziva.“