Mišković: Novac od TV prava ne može da spasi klubove

Hrvatska 24. apr 202013:24 > 13:31
SK

Naš novinar Neven Cvijanović razgovarao je sa predsednikom NK Rijeka Damirom Miškovićem, a u fokusu je bio nastavak sezone, TV prava, infrastruktura...

Prvi čovek hrvatskog prvoligaša je pričao i o merama koje je Rijeka morala da preduzme s obzirom na prekid sezone zbog pandemije koronavirusa.

Nije rezanje plate. Specifična je situacija i svi moramo da gledamo kako da spasimo klubove, a automatski se onda spašavaju i igrači, jer bez klubova nema ni igrača. Treba da se nađe zajdnički jezik da se vidi koliko je finansijskih sredstava potrebno u sledećih godinu dana da bi klub bio u životu. Svaki odgovoran klub mora da razmišlja u narednih 16 meseci. U Hrvatskoj imamo prihode 80% od transfera, a sledeći prelazni rokovi neće biti nešto što će zadovoljavati bilo koji klub da ostane na nivou na kom je bio pre. Ovo je za dobrobit svih. Kod nas nije bilo nikakvih trzavica, a vreme je utrošeno samo na potpise aneksa. Trećinu plate igrači su se odrekli na 16 meseci, dok će ostalo biti isplaćeno od šest do devet meseci,“ rekao je Mišković za SK.

Hrvatski fudbalski savez je počeo prodaju TV prava za HNL, o čemu se tu radi jer prošli put nije bilo saopšteno na takav način. Kakav je to ugovor, kako ste se odlučili na taj korak?

Kada govorimo o principu, postojalo je Udruženje prvoligaša koje je napravila tender i zvala TV kuće tamo negde 2011/12 godine. Pozvane su sve kuće, ali su se javili samo iz T-Coma, ali ponavljam da nije istina da druge kuće nisu pozvane. Ako vi kao TV kuća potpišete sa nekim ugovor, nećete dopustiti da taj ugovor bude javan. Tako i HNS ima tu obavezu da ne sme javno prezentovati ugovor. O iznosima se može govoriti, ali o predstavljanju ugovora nema razgovora. To što od toga napravimo skandal, to je druga stvar. Tada su svi klubovi glasali za TV prava, a nakon ukidanja Udruženja, HNS je vlasnik takmičenja, tako da ne treba pričati posebno o klubovima. Dakle, nije se pomagalo samo jednoj TV kući, nego je samo jedna bila zainteresovana. Nismo pregovarali još ni sa kim, ali su iz inostranstva došle TV kuće i nama predstavile i rekle kako vide hrvatski fudbal. Nismo razgovarali o novcu, nego o modelu.

Možete li da nam kažete o kome se radi?

Ne bi bilo u redu, previše sam rekao i to što sam spomenuo da su zainteresovani iz inostranstva. Ali evo, reč je o velikim kućama iz Italije, Engleske, ali i Skandinavije. Nije ništa dogovoreno, posebno ne finansijski. U svakom slučaju, bićemo transparentni oko toga ko je šta ponudio, ali u skladu s pravnim propisima. Ne verujem da se u Hrvatskoj igra lošiji fudbal nego u Austriji ili Norveškoj, ali moramo da kopiramo njihove sisteme, posebno na nivou poreskih olakšica, kladionica, na svim nivoima, pa što se tiče i TV prava da bi naša liga finansijski bila na njihovom nivou.“

Stalo se poredimo sa ligama iz našeg ranga, Danska, Austrija… Infrastruktura je mnogo bolja nego kod nas, a to svakako doprinosi ukupnom proizvodu. Vidite li i u tom smeru napredak s ulaganjima neke TV kuće?

Oni ne mogu nikako da poprave naše infrastrukture. Oni mogu sliku da poprave. Primera radi, staviti kameru da gleda prema tribini, pa makar onoj jednoj koja postoji. Zašto ne bi kamera bila i među navijačima? Ali to je na profesionalcima. Hoćemo da na TV to izgleda mnogo bolje. Tako i mikrofone staviti bliže navijačima da se oni bolje čuju. Treba da bude više kamera i to onda može da bude atraktivnije i lepše meni kao gledaocu od kuće. Bogate zemlje rade stadione da bi se pokazivale. Nama mora da bude cilj samo da ima krov. Hajduk i Dinamo mogu da imaju 30.000 gledalaca, a ostalim klubovima je dovoljan stadion od 5.000 ljudi. Previše smo kritični prema sebi, pogotovo ako vidimo koliko stadiona u Italiji nije pokriveno i nije popunjeno do kraja,“ naglasio je Mišković.

Kompletan razgovor pogledajte u videu.