Mitrović za SK: Ujpešt ne sme da ispadne iz elite

Fudbal 7. feb 202111:25 > 14:13 0 komentara
Privatna arhiva

Brzi voz do Budimpešte sačekaće još koju godinu da stane na šine, možemo autoputem ili još bolje telefonskom vezom do prestonice Mađarske. I zato, ne gubimo vreme, kako bi se ispoštovali i dogovor i sagovornika, tamo nas očekuje Nikola Mitrović (34), igrač srednjeg reda Ujpešta, bivši prvotimac kruševačkog Napretka, Partizana, Volge, Videotona, Makabija, Šangaj Šensina, Bnei Jehude, Anortozisa, Visle, Kešle i Zalaegersega.

Povod je subotnja, iznenađujuća pobeda (3:1) nad favorizovanim MTK („Ujpešt ne sme da ispadne iz elite!“), ima i drugih stvari kod kojih ćemo da se zadržimo…

„Šta to bi? Gotovo neverovatno posle onoga sa čim smo se suočavali od početka ove godine“, komentariše Mitrović, strelac drugog gola na minulom gostovanju, u razgovoru za Sport Klub.

Svega je bilo ranije, osim pobeda?

„Najpre je promenjen trener Predrag Rogan, odjeknulo je pošto su rezultati u njegovo vreme bili u sferi prihvatljivih. Sve pod utiskom da nas jesenas nisu zaobilazili ni problemi sa koronom. Ceo tim je bio zaražen, ekipa nije izašla na teren protiv Diošđera, izgubila je službenim rezultatom, u duelu sa MTK igrala su deca…Kada se zdravstvena situacija popravila, naređali smo poraz, dva remija i tri pobede. Onda je kormilo preuzeo nemački stručnjak Mihael Oning, koji je u prethodnoj sezoni sedeo na klupi solunskog Arisa, u prva tri kola nastavka šampionata zabeležena je gol razlika 2:12. Kod kuće, sa Videotonom 0:5, na terenu Mezokevešda 2:3, zatim 0:4 u susretu sa neprikosnovenim Ferencvarošem. Istina je i da niko nije očekivao da savladamo vodeći tandem, ali, da primimo baš toliko golova…Na sve se nakalemila i petarda od Puškaš akademije u prijateljskoj utakmici, uselio se pritisak… Ujpešt nikad nije ispao iz ovdašnje elite, navijači su digli glas, atmosfera se usijala…“

MTK je naišao kao poručen?

„Ništa bolje nije moglo da nam se dogodi.“

povezane vesti

Uvod meča nije nagoveštavao takav rasplet?

„Ko zna šta je sve prolazilo kroz glavu kad je Varga u petom minutu zatresao našu mrežu. Među simpatizerima Ujpešta verovatno je provejavalo: Evo ih opet ovi, obrukaće nas i danas, popiće pet, šest komada. Srećom, desio se preokret, Simon je sa velike udaljenosti postigao evrogol. Za 1:1. Ubrzo i 2:1za Ujpešt, iskoristio sam odbitak, šutirao sa desetak metara, po zemlji, golman se ništa nije pitao. Štiber je u 42. minutu stavio tačku na prvo poluvreme i kompletnu utakmicu – 3:1. Uzdah ogromnog olakšanja“.

Tek će da se biju bitke za opstanak?

„Vrelo je u podnožju, Diošđer je, trenutno, u najtežem položaju, a dolazi nam na noge u petak, takvu šansu ne smemo da prokockamo. Pogled na tabelu otkriva, naravno, da smo i dalje baš ugroženi, ali, u sličnom ili nešto povoljnijem položaju je pola lige. Što se rasporeda tiče, moglo bi se konstatovati da je povoljan za Ujpešt. Ono što je, ipak, jedino izvesno u tekućoj sezoni: Ferencvaroš je novi, stari prvak. Razlika je ubedljiva, dvocifrena“.

Kolonija Srba stacionirana je u Ujpeštu, uz Nikolu Mitrovića su Branko Pauljević, Nemanja Antonov, Miloš Bjeloš i golman Filip Pajović. Na glavnom zadatku: spasavanje kluba da ne ode u niži rang.

„Uspećemo, tvrdim, Ujpešt ne sme da ispadne“, u ime svih naglašava Mitrović.

Bilo je govora da Ujpešt ide na prodaju, gazda nije u dobrim odnosima sa navijačima?

„Dokle je stiglo, ne znam.“

Finansiranje nije ugroženo?

„Vlasnik je bogat čovek, finansijska disciplina u eliti je besprekorna. Lepe pare mogu da se uzmu i od nacionlnog Saveza, svaka pobeda donosi klubu 30.000 evra. Uslovi za takmičenje su idealni, počev od baza za trening do stadiona, zadovoljstvo je biti fudbaler u Mađarskoj.“

Do kada će da traje vaše zadovoljstvo?

„Ušao sam u tridesetpetu, igraću, nadam se, do četrdesete godine. Zašto bih se povlačio kad još uvek prednjačim na testovima, kad mogu da trčim kao navijen i kad me lopta sluša. Slika deteta sa sela, zdravo se hranilo, živelo bez interneta, naučilo da radi i pomaže ocu na farmi, spremno za svaki izazov, bez obzira što je okruženje deceniju mlađe.“

Mnogi bi upotrebili onu čuvenu, lepo selo, ali daleko od grada, vi ste to prihvatili i opredelili se za život u Budimpešti?

„Kupio sam stan, uživam sa suprugom Vanjom, dvogodišnjom ćerkom Unom i sedmogodišnjim sinom Vukom, đakom, prvakom u Osnovnoj školi Nikola Tesla. Nameravam, dakle, da sledeće godine provedem u Mađarskoj i po završetku karijere bavim se poslovima koji nisu u vezi sa fudbalom. Ugovor sa Ujpeštom ističe u leto 2022. godine, no, rekoh već, trčaću za loptom dok me noge nose“, zaključio je Nikola Mitrović za Sport Klub.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!