Blater: Mahinacije Infantina, obmanjuje svoje ljude

Getty Images/Shaun Botterill

Nekadašnji predsednik FIFA Sep Blater kritikovao je svog naslednika Đanija Infantina, pošto je otkriveno da ta organizacija planira da proda deo važnih prava grupi investitora koja ima veze sa Saudijskom Arabijom.

Razlog Blaterovog revolta je to što Infantivno navodno pregovara sa jednim konzorcijumom iz Saudijske Arabije o prodaji ne samo marketinških prava za reformisano klupsko planetarno takmičenje i za novu globalnu Ligu nacija, već i različitih FIFA licenci i mogućnost organizovanja takmičenja u budućnosti. Ponuda sa Bliskog Istoka „teška“ je 25 milijardi dolara. 

Ono što me muči jeste to što je Infantino do sada karte uvek držao otvorenim. On obmanjuje svoje ljude i zloupotrebljava poverenje FIFA. Gde je nestala transparentnost na koju se uvek tako rado poziva? To jednostavno ne može tako, on kao predsednik mora da izgradi poverenje„, istakao je Blater u intervjuu za „Šport bild“.

Činjenicu da Infantino, koji je od reforme sprovedene 2016. godine reprezentativni, ali ne i operativni predsednik, sâm pregovara o ponudi i o tome ne obaveštava savet FIFA, 82-godišnjak ocenjuje kao problematičnu:

Infantino je predsednik FIFA, a pored nje ne može da se osnuje druga organizacija tog tipa. To organizaciono i pravno nije moguće. Mislim da je ovo slučaj za Komisiju za kontrolu FIFA zbog nepoštovanja statuta„.

U junu 2019. godine planirani su izbori za novog predsednika na kongresu FIFA, ali Blater očekuje da Infantino neće dobiti neophodnu podršku.

Čovek ne mora da bude prorok da bi prepoznao da se Infantino ne zalaže za dobro ove organizacije. Svi moraju da se suprotstave takvim mahinacijama. To je ono što nedostaje. Računam na predsednika Fudbalskog saveza Nemačke Rajnharda Grindela. On mora da utiče na ostale da istupe i zahtevaju da Infantino pre kraja godine obelodani šta se krije iza pregovora„.

Blater, koji je bio predsednik FIFA od 1998. do 2016. godine suspendovan je do 2021. zbog milionske isplate Mišelu Platiniju, kome je izrečena ista kaznena mera.

Oblikovao sam FIFA tokom 41 godine. Boli me srce zbog ovoga što se sada dešava„, zaključio je Blater.