Srna za SK: Odluka UEFA ljudska, logična, profesionalna

Enrico Locci/Getty Images

Pomoćni trener Šahtjora Darijo Srna govorio je za Sport klub o krizi izazanoj pandemijom koronavirusa i merama koje je Ukrajina preduzela u cilju zaštite.

U Ukrajini je situacija koliko-toliko normalna. Nas je ovde zahvatilo malo kasnije nego Centralnu Evropu. Dobar primer mogu da nam budu Italija, Španija, Francuska i ostale države. Mislim da je Ukrajina na vreme reagovala. Zasad ima oko 15 slučajeva. Prvenstvo se ne igra, mi smo zadnju utakmicu odigrali pre oko dva dana. U karantinu smo do ponedeljka, tada očekujemo dalje prognoze. Mi ćemo menjati naše planove u skladu sa situacijom“, istakao je Srna.

Povezano

U Ukrajini je u sredu zvanično suspendovan šampionat.

Imam iskustva sa tim. Sa svojih 37 godina prošao sam kroz dva rata i ni u jednom od njih se nije zaustavio fudbal, tako da je ovo situacija koja mora da se reši. Ljudski život je mnogo važniji od bilo čega. Virus hara svetom i ne znamo kada će biti kraj. Moramo da budemo disciplinovani, da se što dalje držimo jedni od drugih, da pomažemo starijim ljudima i da čekamo kraj. Nema treće opcije“.

Kada je u pitanju rekacija i ponašanje tamošnjeg stanovništva, 37-godišnjak je rekao:

Epidemija je zasad pod kontrolom. Ukrajinci su koliko-toliko disciplinovani. Ja volim sovjetske škole više nego naše jer one nose mnogo više discipline i rezultata nego ostale. Na vreme su uveli karantin. Zatvorili su granice i aerodrom, što je najbitnije. Nema viš kretanja kao što je bilo ranije. Nadam se da je za početak to ok. Ako se ne budu poštovale ove mere, verovatno će uvesti neke oštrije“.

UEFA je nedavno donela odluku da Evropsko prvenstvo, koje je trebalo da bude održano predstojećeg leta, odloži za narednu godinu.

Napisao sam poruku u kojoj sam rekao da je danas jako teško biti predsednik UEFA i doneti pravilnu odluku u sadašnjoj situaciji. UEFA je donela najbolju moguću ljudsku odluku da se odgodi Evropsko prvenstvo. Stavili su čovečiji život ispred fudbala, a to je danas najbitnije. Ta odluka je najlogičnija, najljudskija i najprofesionalnija“.

Odlaganje EP za neke igrače potpuno menja situaciju. Kako će Modrić, Rakitić i još neki hrvatski reprezentativci biti godinu dana stariji, pitanje je kako će i da li će nastupiti.

U ovom trenutku niko ne sme gledati sebe. Rakitić i Modrić su moji veliki prijatelji. Znam da su inteligentni i pametni i da će doneti svoju odluku najpre gledajući boljitak Hrvatske. Moje mišljenje je da oni mogu da igraju, ali oni će biti ti koji će donetu tu odluku. Ona neće biti laka jer nije lako oprostiti se od dresa reprezentacije bilo koje države. To su teške odluke. Ali, svi mi imamo vek trajanja i svi jednom dana moramo da se pozdravimo od reprezentacije i fudbala. Ja sam to prošao, nije bilo lako, ali to je ut kojim svaki igrač mora da prođe“, zaključio je Srna.