Ćirine legendarne izjave: Kapelo bi stigao do Turbeta

Ćiro Blažević
Printscreen

Legendarni Miroslav Blažević ostaće upamćen kao jedan od najvećih fudbalskih trenera s ovih prostora.

Međutim, dugo ćemo ga pamtiti i po brojnim čuvenim izjavama koje je davao medijima.

Ćiro je bio poznat kao čovek koji se ne suzdržava da jasno kaže šta misli o bilo čemu i bilo kome.

Zašto je najbolji trener na svetu?

„Ja kažem da sam bolji trener od Fabija Kapela. Onda me pitaju: „Kako to?“ Pa da su Kapelo ili Murinjo rođeni u Travniku, došli bi do Turbeta (mesto pored Travnika, prim, aut). Neka oni odu iz Travnika do vrha fudbala, ma daj“.

O Batistuti pred okršaj protiv Argentine na SP-u 1998. godine

„Ni Zvone (Boban) ni ja ne bismo dali Šukera za deset Batistuta. J*bo te Batistuta.“

O odlasku u Švajcarsku, gde je prvo radio kao čistač, da bi osam godina kasnije postao selektor ove zemlje.

„Kada me jedan šovinista novinar upitao jesam li očekivao da ću od smetljara postati selektor, nisam porekao da sam bio smetljar, iako sam tada furao Jaguara, a oblačili me kreatori. Odgovorio sam mu: Kad sam bio smetljar, nisam mislio da ću biti selektor. Ja sam u to bio siguran, budalo jedna“.

Zašto život definiše kao mala zadovoljstva i velika razočaranja?

„Čuješ… Skoro si me rasplakao, jer to je najveća istina. Ja sam bio šampion i Kup osvajao. Bio sam selektor pet reprezentacija. I to su sve velike satisfakcije. A još veće razočaranje je kada si na ulici, kada te đubrad isteraju i onda ti hodaš trotoarom i pitaš se: „Bože, hoće li me još neko angažovati?“ E, to su ta razočaranja koja totalno zakamufliraju onu radost koju si imao kad si bio šampion“.

Poruka mladima

„Moraju znati raditi na sebi da osiguraju ono što je najvažnije, jer svi kažu zdravlje, a Ćiro kaže: „Da, zdravlje… Ali, i najzdraviji čovek bez para – gotova bolest“. Ja kad nemam para, ja sam psihički bolestan. Moraš raditi na sebi da bi mogao sebi osigurati egzistenciju. Moraš se mnogo truditi da bi zaradio novac“.

Sreća i razočaranje

„Nikada sreća ne može biti tako velika kad pobediš, koliko je razočaranje veliko kad izgubiš“.

Sedam faktora uspeha

„Postoji jedna formula sastavljena od sedam faktora: talenat, motivacija, karakter, sportska inteligencija, sredina, trening i, na kraju, sreća. Svi su ti faktori važni. U mom se slučaju socijalna motivacija pokazuje kao najveća. Pre je, možda, taj elemenat bio dovoljan, ali se nije uočavalo koliko je i sredina važna“.

O talentu

„Moja me majka spremala za sveštenika. Otišao sam u semenište, ali kada me časna sestra oblačila, shvatio sam da to nije za mene. Otišao sam kući i rekao majci da sam se zaljubio u časnu sestru i tu je bio kraj mog svešteničkog puta. Želim reći da moraš biti talenat za neke stvari i da se to ne može nametnuti“.

O nacionalizmu

„Ja volim sve ljude. Mrzim ove primitivce koji odlaze u ekstreme pa mrze nekoga zato što nije… To je grozno. Ja sam takav, evo ti sve, poštujem tvoje, ali nemoj dirati moje. To je u mojoj doktrini i mom odgoju. Odrastao sam s muslimanima i Srbima. Nikad nismo znali ko je ko. Nadam se da će to jednom prevagnuti kod nas, jer čojek se ne smije pozivati na primitivce, koji su smatrali da mogu ubiti, a da im se ništa ne dogodi. To je strašno“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!