Nikolić za SK: Rakete padaju blizu mog stana u Tel Avivu

Ostale lige - Fudbal 12. maj 202111:10 > 12:56 2 komentara
Makabi Tel Aviv
REUTERS/Ammar Awad

Sirene, rakete... Rat. Hiljade projektila, desetine žrtava, najozbiljnija konfrontacija između Hamasa i Izraela od 2019. godine, ovog puta izazvana sukobima Palestinaca i izraelske policije oko džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Situacija iz sata u sat sve složenija i dramatičnija, o čemu za Sport Klub svedoči Uroš Nikolić (27), srpski internacionalac na privremenom radu u Makabiju iz Tel Aviva:

Povezane vesti

„Sinoć je, na kilometar od zgrade u kojoj stanujem, pala jedna, zatim i druga, onda i treća raketa, da bi, iza ponoći, u tri i pet ujutro, sve ponovljeno. Uznemirujuće! U okolini je vojna baza, protivvazdušna odbrana, pa kad se pošalje odgovor Izraela, sve se trese, kao da će da iskoče i vrata i prozori. Nema spavanja. Pritom je moj stan na poslednjem, 37. spratu, Tel Aviv na dlanu, vatra na ulicama, u parku… Nedaleko je većina Makabijevih stranaca iz Španije, Portugala, Paname, Brazila, Barbadosa,,, Ne i kum Aleksandar Pešić, koji je u delu grada gde sam ranije živeo, gori i kod njega, tamo je svojevremeno stanovao i golman, reprezentativac Predrag Rajković, Na vezi smo, naravno. U ovim trenucima brinem i kako da, od svega ovoga, poštedim verenicu Anđelu, pristiglu iz Jagodine pre tridesetak dana, juče sam, u prepodnevnim satima, išao da uzmem avionsku kartu za let predviđen za petak, od Izraela do Srbije, novonastale okolnosti su kasnije zatvorile aerodrom, pitanje je kada će da se normalizuje avio saobraćaj.“

Žitelji moraju u sklonište?

Svaki stan u Izraelu ima takozvanu sigurnu sobu, za slučaj napada. Armirani beton, gvozdena vrata. Bar desetak kvadrata. Nekome u mirnodopskim uslovima posluži za ostavu, odlaganje starih stvari…Kad je gusto, zna se…Sirene opominju, mene su zatekle u povratku sa treninga, bio sam gladan kao vuk, jedva čekao da sednem za sto i nešto pojedem. Šta mi je preostalo, nego da šetkam od kuhinje do sigurne sobe“, pronalazi snagu naš sagovornik i da se nasmeje.

U ratnim uslovima nema mesta za fudbal?

„Polufinale Kupa je trebalo da se igra danas, Makabi Tel Aviv protiv Makabija iz Haife, ali, donesena je odluka – još dok sukob Hamasa i Izraela nije eskalirao do usijanja – da se odloži za četvrtak. Posle najnovijih dešavanja, gotovo je izvesno da će ponovo doći do pomeranja termina. Kup na jednu, prvenstvo na drugu stranu, žao mi je što smo proteklog vikenda prokockali šansu da savladamo Haifu, vodili smo 2:0 i umesto da budemo udaljeni samo korak od lidera, utakmica je završena nerešenim rezultatom, tako da zaostatak, tri kola uoči spuštanja zavese, iznosi četiri boda. San o tituli je, po svemu sudeći, raspršen“, zaključio je Uroš Nikolić za Sport Klub.

Fudbalom počeo da se bavi u niškom Radničkom, odakle se preselio u Omladinsku školu Partizana, put ga je potom vodio u Videoton, Puškaš Akademiju, Jagodinu i Dinamo Minsk pre nego što se preselio u Makabi, gde muku muči sa povredama (ugovor do leta 2023. godine) i priželjkuje da se što pre zaustave ratna dejstva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare