Prvi put: Sudija objasnio promenu odluke navijačima!

Printscreen

Odlukom Međunarodnog Borda, tokom Svetskog klupskog prvenstva u fudbalu koje je počelo u sredu, testiraće se promena u primeni VAR tehnologije. I imali smo priliku da to vidimo u praksi već tokom prve utakmice.

Povezano

Al Ahli je savladao Okland, ali ono što ćemo posebno pamtiti sa ove utakmice je situacija u kojoj je glavni suija meča primenio novo pravilo, odnosno preporuku.

Međunardoni Bord odobrio je da tokom Svetskog klupskog prvenstav bude testiran novi način upotrebe VAR sistema. Glavni sudija će gledati snimak, a zatim će svima javno objasniti odluku koju je na osnovu toga doneo. Tako će svima na stadionu, ali i onima koji meč gledaju kod kuće sudija objasniti šta se dogodilo, kako je on to video i na osnovu čega je doneo odluku.

Meč je ulazio u nadoknadu vremena kada je glavni sudija, Kinez Ma Ning na osnovu pogledanog snimka promenio odluku o penalu u odluku da dosudi lobodan udarac, a zatim sve to lepo objasnio navijačima i gledaocima.

Defanzivac Oklanda Adam Mičel oborio je Tahera Mohameda na ivici kaznenog prostora, a sudija Ma Ning je u prvom momentu pokazao na belu tačku. Međutim, iz VAR sobe mu je javljeno da treba da proveri spornu situaciju što je on i učinio. Ispostavilo se da je faul napravljen van kaznenog prostora, Ning je neko vreme gledao snimak, zatim objasnio zašto je promenio odluku. Uz promenu odluke da penal preinači u slobodan udarac, Ning je „zbog faula u jasnoj gol šansi“ Mičelu pokazao i crveni karton.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare