Benfika: Spraćemo ljagu sa imena

Portugal 6. sep 201815:01 > 15:02
Octavio Passos/Getty Images

Fudbalski klub Benfika, kojeg je portugalsko tužilaštvo optužilo za korupciju, objavio je da su te optužbe bez osnova i najavljeno da će brzo dokazati nevinost.

Klub je optužen da je menjao sudske spiske i ukoliko se to dokaže preti joj suspenzija iz takmičenja u periodu od šest meseci do tri godine. Uz to, Benfika bi mogla da ostane bez javnih subvencija, a prete još neke sankcija.

Predsednik lisabonskog kluba Luiš Filipe Vijeira u sredu je pred novinarima pročitao saopštenje u kojem se navodi da će Benfika braniti svoju reputaciju na nekompromisan način. Takođe je naglasio da optužbe ne sadrže nijednu činjenicu, ni dokaz, koje upliću Benfiku.

Optužbe ni minimalno ne menjaju naše uverenje u zakonitost dela i ponašanja kluba, bilo da je u pitanju ovaj ili drugi procesi„, rekao je Vijeira, uz napomenu da će pravne institucije sprati ljagu sa imena kluba.

Vijeira je ranije ove godine imenovan za osimnjičenog u istrazi korupcije koja nema nikakve veze sa klubom.

Tužilaštvo je u utorak optužilo Benfiku, klupskog pravnog savetnika i dvoje sudskih zvaničnika za brojne prestupe, uključujući korupciju i „narušavanje tajnosti pravde“. Navodno su oni napravili zaveru da upadnu u pravni elektronski sistem i tako dođu do informacija o istragama u koje je umešana Benfika, ali i Sporting i Porto. Sudija tek treba da odluči da li će se slučaj naći pred sudom.

Fudbalska federacija Portugala je zatražila pokretanje sopstvene istrage na osnovu informacija koje prikupilo tužilaštvo, da bi se ustanovilo da li je došlo i do sportskih prekršaja. To bi moglo da dovede do disciplinskih kazni, koje uključuju oduzimanje bodova ili čak izbacivanje iz elitnog društva.