"Henesi pokazao veliko neznanje o Hitleru, fašizmu…"

Premier League 16. apr 201917:42 > 17:47
Stu Forster/Getty Images

Komisija Fudbalske asocijacije Engleske ustanovila je da golman Kristal Palasa Vejn Henesi nije znao šta je nacistički pozdrav kada je optužen zbog uvredljivog gesta.

Prošlog meseca je ustanovljeno da za optužbe protiv Henesija nema osnova i zbog toga on nije kažnjen, a odgovorna Komisija u utorak je objavila razloge za takvu odluku. U njoj se navodi da je Henesi pokazao visok stepen neznanja o Adolfu Hitleru, fašizmu i nacističkom režimu.

Povezano

Henesi je uslikan podignute desne ruke i leve ruke iznad usta na fotografiji koju je na društvenoj mreži Instagram objavio njegov saigrač Maks Majer posle trijumfa Palasa u FA kupu nad Grimzbijem 5. januara. 32-godišnji golman je negirao optužbe i naglasio da je svaka podudarnost sa nacističkim pozdravom slučajna.

Optužbe protiv Henesija nisu dokazane jer su dva od tri člana Komisije smatrala da se fotografija pogrešno tumači, a jedini preostali je smatrao da je jedino logično objašnjenje to da je zaista pokazao nacistički pozdrav. Engleski golman je istakao da je pokušao da dozove osobu koja je slikala grupu, da bi požurila sa tim. Kao dokazni materijal je priložio fotografije na kojima na sličan način doziva svoje saigrače tokom utakmice.

Iako se starijim generacijama može činiti neverovatno, mi ne odbacujemo njegovu tvrdnju da nije znao za nacistički pozdrav kao neistinitu. Zapravo, prilikom ispitovanja gospodin Henesi je pokazao znatan, a neko bi rekao čak tužan, nivo neznanja o svemu što ima veze sa Hitlerom, fašizmom i nacističkim režimom. Iako je žalosno da je neko toliko nesvestan važnog dela naše i svetske istorije, ne smatramo da nije govorio istinu. Sve što možemo da kažemo je da bi gospodin Henesi trebalo da nauči nešto o događajima koji imaju veliku važnost svima koji žive u slobodnoj zemlji“, stoji u objašnjenju odluke.

U odluci se navodi da je vladajuće telo engleskog fudbala opravdano pokrenula istragu, ali da je ustanovljeno da je Henesi pogrešno optužen.