Država dala dozvolu da se igra, traži besplatne prenose

Premier League 15. maj 202013:57 > 14:00
Michael Regan Getty Images Sport

Dozvola vlasti nastavku sezone u Premijer ligi, ali uz mečeve pred praznim tribinama pokrenula je lavinu zahteva u Ujedinjenom kraljevstvu da prenosi mečeva budu besplatni.

To je i bio povod za sastanak sekretara za kulturu Olivera Doudena sa izvršnim direktorima Fudbalske asocijacije, Premijer lige i Engleske fudbalske lige.

Fudbala nema od sredine marta, a svi se nadaju, iako još uvek nema potvrde, da će sezona biti nastavljena 12. juna. Naravno, jedino što je potpuno jasno jeste da navijača na stadionima neće biti.

Nakon sastanka Oliver Douden je rekao da je zadovoljan razgovorima koji su obavljeni.

„Svi smo se složili da ćemo nastaviti sezonu samo pod uslovom da je to bezbedno za igrače, trenere i drugo osoblje jer je zdravlje na prvom mestu. Ali, kako će biti nemoguće da u doglednoj budućnosti na stadione dođu i navijači, Vlada želi da brodkasteri odstupe od sadašnjih ugovora i da prenosi budu dostupni većem broju ljudi, ali i da se prošire na niže lige“, rekao je Douden i pojasnio:

„U ovom momentu, prava na prenose mečeva Premijer lige imaju Skaj sport i BT sport, a prava na onlajn prenose ima Amazon. To su sve trogodišnji ugovori koji se odnose i na sledeću sezonu. Jedini besplatan materijal su hajlajtsi koji se emituju na državnoj televiziji, BBC“.

„Vlada je otvorila vrata povrtaku fudbala od 1. juna. Ali, to bi trebalo da podrazumeva dobru volju i sa druge strane i davanje mogućnosti ljudima da besplatno gledaju prenose mečeva. Sada je na fudbalskim vlastima da postignu dogovor, kompletiraju svoje planove i da se uz dobru volju urade to za svoje navijače, fudbalsku zajednicu i celu naciju“, dodao je on.

Mike Hewitt, Getty Images Sport

Kako je objašnjeno, Premijer liga je već u pregovorima sa Skaj sportom i BT sportom o načinu emitovanja mečeva kada sezona bude nastavljena. Ali, iz Vlade su poslali jasnu poruku da bi voleli da vide plan koji uključuje prenose 45 mečeva koji nisu na planu da budu emitovani, ali i da prenosi budu besplatni što sada nije slučaj. Predlog je čak da budu emitovani preko neke onlajn platforme kakva je YouTube.

Pregovori sigurno neće biti laki jer je Premijer liga svakako pred velikim gubitkom samo od TV prava i moraće da nadomesti domaćim i inostranim brodkasterima oko 340 miliona funti čak iako se sezona nastavi. Bilo je najava da će Premijer liga ovaj trošak „prebaciti“ na klubove. Taj „dug“ je nastao zbog promena koje su nastupile u projektovanom rasporedu emitovanja, ali i uslovima prenosa. Gubici bi iznosili oko milijardu funti ukoliko sezona ne bude završena. Ugovori sa domaćim i inostranim brodkasterima za period od 2019. do 2022. vredni su oko 9.2 milijardi funti.

Novi sastanak klubova Premijer lige planiran je za ponedeljak pa je realno očekivati neke konkretnije odluke u toku tog dana. Klubovi su i dalje podeljeni po pitanju igranja na neutralnim terenima, ali dozvola države da se sezona nastavi mogla bi da promeni stavove. Na klubovima je da postignu dogovor sa igračima i menadžerima.

Svakako će sve oči biti uprte u Bundesligu koja se nastavlja ovog vikenda i iskustva koja će to doneti.

Nemački Skaj sport će mečeve naredna dva vikenda emitovati besplatno, a gledaoci će imati mogućnost da kao opciju izaberu gledanje meča sa nasnimljenim hukom navijača, uključujući i navijačke pesme.

Kada se sezona nastavi, vi ćete kao i do sada sve mečeve moći da pratite na našim kanalima.