Čovek koji nikada neće hodati sam – Jirgen Klop

Premier League 20. maj 20248:00 9 komentara
Jirgen Klop
Clive Brunskill/Getty Images

Svaki ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svetu ima svoj voljeni klub. Može se govoriti o tome ko voli Liverpul, ko ne, ko se raduje, ili sa gorkim ukusom doživljava njegove uspehe, ali se svaki fudbalski sladokusac mora usaglasiti sa jednim - da je Jirgen Klop jedan od najboljih trenera na svetu i da je u Liverpul uneo novi život. Juče je otišao, ali je za sobom ostavio mirnu kuću u koju je ušao kada je gorela.

Jedna era je juče došla kraju. Nemački trener je na mala vrata ušao u klub. Ušao je u potpuno rasulo, Liverpul nije bio ni blizu konkurentan, a tome je i govorila prva ekipa koju je vodio: Mamadu Sako, Natanijel Klajn, Adam Lalana, Divok Origi… Nijedan od tih igrača nije svetske klase kakav je klub sa severa Engleske reputacije, složićemo se. Klupu za rezervne igrače nećemo ni da spominjemo.

Međutim, Klop je za osam godina, koliko je proveo na „Enfildu“, pre svega napravio od Liverpula veliku porodicu. Porodicu koja je funkcionisala i u dobru i u zlu. Godine i godine mučenja, bez trofeja, rezultatski ni blizu najvećim rivalima postale su prošlost, a nemački stručnjak je bio protagonista promena. Došao je kao veliko pojačanje, došao je iz Borusije Dortmund koja je ispred Bajrena osvojila Bundesligu i sa kojom je igrao finale Lige šampiona.

Uvek harizmatičan, pun pozitivne energije i nasmejan došao je na „Enfild“ i „zasukao rukave“. Dovodio je „prosečne“ igrače, one „ispod radara“ i od njih pravio velike svetske zvezde. Endi Robertson, Trent Aleksander Arnold, Sadio Mane, Roberto Firmino, Mohamed Salah… To su samo neka od imena kojima je Klop otvorio nove profesionalne i životne vidike, koji je iz njih izvukao maksimum, a oni mu vratili trofejima i sjajnim partijama tokom godina koje su proveli zajedno.

Kada bi se sumirao Klopov boravak u Liverpulu, mogao bi da se prikaže kroz jednu utakmicu – revanš polufinala Lige šampiona 2019. godine protiv Barselone. Liverpul posle prve utakmice gubi 3:0, Barselona je viđena u finalu sa Totenhemom, ali… Zajedništvo i drugarstvo koje je Klop izgradio, porodična atmosfera koja je vladala u klubu nije dozvolila ni kafe kuvarici da se preda. Na teren su izašli kao porodica i zajedno potukli Barsu za jedan od najvećih preokreta u istoriji Lige šampiona.

Osam godina kasnije, osam trofeja kasnije, Jirgen Klop se na jučerašnjem meču oprostio od čuvenog Kopa, od „Enfilda“ i od svoje druge porodice. Da, možda je moglo i trofejem Premijer lige, ali nije im se dalo. Posle 489 utakmica i 304 pobede, vreme je da ide. Knedla u grlu je stajala svakom navijaču Liverpula juče, a oči su bile pune suza, međutim, bio je to jedan topao, porodični oproštaj, baš onakav kakav je Klop od „Enflida“ i zaslužio.

Na duksu po završetku utakmice je nosio natpis „Nikada više neću hodati sam“, i to je istina. Jirgen Klop nikada neće hodati sam.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare