Engleski niželigaši u strahu od energetske krize

Stephen Pond/Getty Images

Engleski fudbal sprema se za povratak u mračno doba. Dobro, ne bukvalno. Ali, klubovi su spremni za ekstremno visoke cene električne energije i uštede iste na više nivoa pa i nestanke struje i ranije početke mečeva.

U velikom istraživanju koje je sprovedeno u celoj zemlji, čak 63 odsto klubova (dva od tri) naveli su da već razmatraju mogućnost pomeranja mečeva na ranije termine kako bi na taj način uštedeli struju.

Nil Kuper, stručnjak za krize i jedan od članova borda AFC Vimbldona ima po ovom pitanju veoma jasan stav:

„Preživeli smo pandemiju, ali troškovi ove nove krize mogli bi da budu nešto poput smrtne presude za brojne klubove“.

Klubovi koji se takmiče u ligaškom sistemu očekuju da će im se računi za električnu energiju utrostručiti ove sezone te da će samo na korišćenje reflektora dati više od 100.000 funti. Fer gejm grupa, na čijem je čelu Nil Kuper, navodi da klubovi koji nisu u Premijer ligi imaju bojazan da će ih energetska kriza oterati u ozbiljna dugovanja.

„Klubovi iz nižih liga su žila kucavica svojih zajednica i sada su bukvalno kao pacijenti na intenzivnboj nezi. Očajnički nam je potrebna pomoć i intervencija države. O početka veka brojni klubovi su nam proglasili stečaj. U 2020, pre početka pandemija, 52 osdto manjih klubova tehnički nisu bili solventni. Od tada, svi su na ivici opstanka i to bi za mnoge mogao da bude kraj puta“, rekao je Kuper.

Prošlo je 50 godina od kada su engleski klubovi krčili svoj put terminima mečeva u 15.15.