FA želi ubrzani proces donošenja Zakona o onlajn prestupima

Premier League 4. maj 20210:54 0 komentara
Premijer liga, bojkot
Printscreen

U ponedeljak u ponoć završen je bojkot društvenih mreža koji je pokrenuo englski profesionalni fudbal.

U petak u 16 časova Premijer liga, Fudbalska asocijacija, Engleksa fudbalska liga, svi klubovi, igrači, profesionalna idruženja trenera, sudija i igrača pokrenuli su bojkot Instagrama, fejsbuka i Tvitera. Akcija koja je trebalo da skrene pažnju na zloupotrebu društvenih mreža završena je u ponoć.

Fudbalska asocijacija najavila je da će pokušati da izvrši pritisak na Vladu da što pre bude usvojen Zakon o onlajn prestupima jer u ovom trenutku „postoji bojazan da bi to moglo da se odloži i do sledeće godine“.

Resorni ministar Oliver Douden u svojim izjavama najavio je da bi zakon mogao da bude usvojen do kraja decembra ove godine, ali fudbalski svet u Engleskoj smatra da je to nešto što ne sme i ne može da se odlaže.

Očekuje se da će novi zakon biti predstavljen u kraljičinom govoru koji je zakazan za sledeći utorak, a u Fudbalskoj asocijaciji se nadaju da bi to mogao da bude znak da će zakon biti usvojen i pre kraja jeseni ove godine.

Procedura ipak nije tako jednostavna. Kada predlog zakona dobije kraljevsku saglasnost, treba da ga usvoji i Dom lordova engleskog Parlamenta. Tek tada on zapravo postaje zvaničan akt. Nakon toga kreće cela procedura oko usklađivanja zakona i početka njegove primene.

FA planira da pozove članove Vlade da na sve raspoložive načine ubrzaju proces. Očekuje se da u utorak ujutru Vlada objavi da zakon neće regulisati samo slučajeve uznemiravanja na rasnoj osnovi već i sve oblike zloupotrebe društvenih mreža i javnog prostora.