I Everton optužen za kršenje finansijskog fer-pleja

(Vord-Prauz postiže gol iz slobodnog udarca) Southampton's James Ward-Prowse scores their second goal from a free kick Premier League - Everton v Southampton
REUTERS/Molly Darlington (Vord-Prauz postiže gol iz slobodnog udarca)

Engleski prvoligaš Everton optužen je za navodno kršenje pravila finansijskog fer-pleja. Klub sa "Gudisona" je premašio ograničenja potrošnje prošle sezone, saopšteno je na zvaničnoj stranici Premijer lige.

Povezane vesti

Optužba je usledila nakon desetomesečne istrage koji su inicirali Barnli i Lids, obrativši se rukovodstvu Premijer lige u maju prošle godine. Everton je u poslednje tri godine zabeležio gubitak od 422 miliona evra, a prema pravilima takmičenja limit deficita ne sme da pređe 120 miliona evra.

Klubovi koji prekrše fer-plej pravilo mogu da budu kažnjeni novčano, između ostalog i oduzimanjem bodova.

Na temelju izjave Premijer lige, Everton je optužen pod istom tačkom kao i Mančester Siti. Materijali su dostavljeni nezavisnoj komisiji na razmatranje, postupak će biti zatvoren za javnost, a konačna odluka će biti objavljena na veb stranici organizacije. Do tada učesnici u procesu nemaju pravo da komentarišu slučaj.

Klub iz Liverpula je prošle godine sve optužbe demantovao.

Everton je sezonu 2021/22 završio na 16. mestu sa bodom više od Lidsa, dok je Barnli morao da se preseli u Čempionšip.

Karamele su trenutno 15. na tabeli sa dva boda više od timova koji su u zoni ispadanja, ali i sa utakmicom više od Vest Hema i dve od Bornmuta.