Istorijska promena: Nema više ponovljenih mečeva u FA Kupu

Premier League 18. apr 202412:40 0 komentara
Bryn Lennon/Getty Images

Od sledeće sezone nema više ponovljenih mečeva u FA kupu, potvrdila je engleska Fudbalska asocijacija.

Bilo je najava da će ponovljeni mečevi biti od sezone 2024/25. ukinuti za duele od trećeg kola, kada se takmičenju priključuju ekipe iz Premijer lige i Čempionšipa, ali ipak je odlučeno da će ponovljeni mečevi biti ukinuti u potpunosti. Pravilo o ponovljenim mečevima važiće samo u kvalifikacijama.

Ukidanje ponovljenih mečeva samo je jedan od nekoliko koraka koje su Fudbalska asocijacija i Premijer liga dogovorile i koji je postignut za narednih šest godina.

Sve utakmice FA Kupa ubuduće će biti igrane vikendom, izuzetak će biti četvrto kolo u kome će mečevi biti raspoređeni od petka do srede. Tokom četvrtog i petog kola FA Kupa neće biti igrane utakmice Premijer lige.

Finale FA Kupa biće odigrano pretposlednjeg vikenda sezone Premijer lige. Tog dana se neće igrati mečevi u Premijer ligi. Takođe, neće biti mečeva Premijer lige ni u petak, dan uoči finala FA Kupa.

Promene u FA Kupu doneće drugu vrstu obaveza Premijer ligi. Pre svega, Premijer liga će obezbediti dodatnih 33 miliona funti za bazični fudbal, uz 100 miliona funti koliko je plaćala do sada na kraju svake sezone. Uz to, Premijer liga zadržava sve dosadašnje obaveze – svake tri godine Premijer liga isplaćuje 1.6 milijardi funti za sve nivoe muškog i ženskog takmičenja kako bi pomogla razvoj fudbala.

Iz kalendara je izbačena pauza sredinom sezone i na taj način je omogućen kasniji start naredne takmičarske sezone i mogućnost da igrači dobiju tri vezane nedelje odmora.

Odlučeno je i da će meč Komjuniti šilda za sezonu 2024/25. biti odigran u subotu, 10. avgusta 2024. Nedelju dana kasnije počeće sezone u Premijer ligi.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!