PFA: Raste broj vakcinisanih fudbalera u Engleskoj

Premier League 6. okt 202121:24 2 komentara
vakcinacija
REUTERS/Stephane Mahe

Prvi čovek Udruženja profesinolanih fudbalera Engleske (PFA) rekao je da se broj vakcinisanih igrala povećava.

Različiti izveštaji donose zaključak da samo sedam klubova Premijer lige, od njih 20, ima više od polovine potpuno vakcinisanih igrača. Ocenjeno je da je među igračima u engleskom profesionalnom fudbalu procenat vakcinisanih niži nego u opštoj populaciji.

Kao razlog se navodi mladost igrača te da se zbog činjenice da se profesionalno bave sportom u manjem broju očekuje bolest sa težim simptomima i posledicama, ali i da je među njima jak uticaj antivakserske propagande na društvenim mrežama.

Prvi čovek PFA Matea Molango kaže da ova organizacija aktivno radi na tome da igrače informiše da odluku o vakcinaciji donose na naučnim činjenicama, a ne iskustvima sa društvenih mreža.

Jedan od načina na koji Premijer liga pokušava da usmeri igrače ka odluci da se vakcinišu je olakšica putovanja i povratka iz zemalja sa takozvane crvene liste.

PFA se zalaže za to da obavezni desetodnevni karantin propisan u ovakvim slučajevima bude prepolovnjen jer, kako je naveo, ako igrač ode na okupljanje reprezentacije na 14 dana i u povratku ode u desetodnevni karantin to znači da porodicu neće videti 25 dana. I tako tri meseca zaredom.

„Igrači shvataju da oni nisu iznad zakona. Znaju i shvataju da ako otputuju u zemlju koja je na crvenoj listi moraju u karantin po povratku i zašto je to tako. Jedino što je za njih problem je dužina trajanja tog karantina. Idu iz mehura u mehur i bilo bi logično da se trajanje karantina svede na pet dana“, rekao je Molango.

Mali broj menaždera govori o vakcinaciji među igračima. Jedan od retkoh koji se upustio u ovu priču je Jirgen Klop koji je pre nekoliko dana izjavio da je „Liverpul 99 odsto revakcinisan“.