Salah donirao novac za obnovu pravoslavne crkve u Egiptu

Premier League 19. avg 202219:01 1 komentar
Liverpul Mohamed Salah 900/ 03 May 2022, Spain, Villarreal: Soccer: Champions League, Villarreal FC vs Liverpool, semifinal second leg at Estadio de
Cordon Press via Guliver image

Fudbaler Liverpula i reprezentativac Egipta Mohamed Salah donirao je značajnu sumu novca za obnovu pravoslavne crkve u svojoj zemlji nakon što je ona uništena u požaru u kome je stradala najmanje 41 osoba.

Najmanje 41 osoba je poginula u požaru koji je u potpunosti uništio koptsku pravoslavnu crkvu u Gizi. Kopti čine oko 10 odsto stanovništva Egipta. Potomci su hamitskih Egipćana i svi su pravoslavne vere.

U crkvi je u momentu izbijanja požara bilo oko 1.000 vernika koji su prisustvovali nedeljnoj službi. Vatrogasne i policijske službe veruju da je do požara došlo zbog kvara i kratkog spoja na električnim instalacija. Poginula je najmanje 41 osoba, među stradalima je najmanje 18 dece.

Egipatski predsednik Abdel Fatah sl Sisi je uz izraze saučešća porodicama naredio vojsci da ponovo izgradi crkvu, a među onima koji su rešili da pomognu je i reprezentativac Egipta Mohamed Salah.

Salah je donirao tri miliona egipatskih funti, što je oko 150.000 evra.

Britanski Sandej tajms Salaha je stavio na osmo mesto poznatih iz Velike Britanije koji su tokom 2021. godine donirali najviše novca u humanitarne svrhe. List procenjuje da je donirao oko 2.5 miliona funti, što je oko šest odsto njegovog ukupnog bogatstva koje je procenjeno na oko 41 milion funti.