Šta će biti sa mečevima evrokupova u UK sledeće sedmice?

Champions League 9. sep 202221:12 1 komentar
Richard Heathcote/Getty Images

Odlukom Fudbalske asocijacije, Premijer lige, Engleske fudbalske lige kao i nadležnih saveza ostalih zemalja Ujedinjenog kraljevstva, ovog vikenda neće biti fudbala. Od Premijer lige i ostalih prvih rangova do najnižih i omladinskih liga. Pitanje je šta će biti sa utakmicama evrokupova sledeće nedelje. 

Kraljičina smrt i fudbal

Četvrtak – Dan D

Po protokolu određenom za momenat smrti kraljice Elizabete Druge, četvrtak je određen kao „Dan D“. Petak je Dan D+1 i tako do nedelje, 18. septembra kada će kraljica biti sahranjena, a biće proglašen dan nacionalne žalosti.

Apsolutno svaki detalj određen je protokolom. Ono što će raditi bez ikakve promene su crkve, škole, javni prevoz i prodavnice. Što se tiče sporta, protokol odlaganje sportskih dešavanja ne navodi kao obavezno, odluka je ostavljena pojedinačnim sportovima i organizacijama koje ih vode.

U četvrtak je UEFA napravila presedan. Na poluvremenu utakmice Cirih – Arsenal stigla je vest o smrti njenog visočanstva i drugo poluvreme počelo je minutom ćutanja. Utakmica Mančester junajteda i Real Sosijedada počela je na ovaj način.

Petak – Dan D+1

Odlukom Fudbalske asocijacije, Premijer lige, Engleske fudbalske lige kao i nadležnih saveza ostalih zemalja Ujedinjenog kraljevstva, ovog vikenda neće biti fudbala. Od Premijer lige i ostalih prvih rangova do najnižih i omladinskih liga.

Ovom odlukom bave se svi. Neki je podržavaju, neki naravno ne.

Možda i najbolje objašnjenje za ovakav stav ponudio je BBC u samo jednoj rečenici:

„Fudbalska asocijacija poznata je po tome da izuzetno pazi na status fudbala kao nacionalnog sporta u ovom istorijskom momentu, ali i o bliskim vezama sporta i kraljice koja je bila pokorovitelj FA dok je njen unuk princ Vilijam predsednik Fudbalske asocijacije“.

Šta će biti sledeće nedelje? (Dani D+5, D+6, D+7)

Niko ne spori specifičnost momenta. Zvučaće grubo, ali malo je onih koji se sećaju šta se i kako radilo kada je umro prethodni kralj. Pitanje je naravno i šta će biti odlučeno za naredni vikend, vikend sahrane kraljice Elizabete Druge. A posebno je pitanje šta će biti odluka UEFA po pitanju mečeva evrokupova koji su na programu u utorak, sredu i četvrtak (13, 14. i 15. septembar). Kao osnovno se zapravo nameće pitanje da li je moguće obezbediti dovoljan broj policajaca koji su potrebni za obezbeđivanje ovih mečeva ako se u obzir uzme organizacija sahrane i potrebne mere obezbeđenja za ovaj događaj.

U ta tri dana 11 klubova iz Ujedinjenog kraljevstva bi trebalo da igra mečeve u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencije. Od toga pet njih kao domaćini: Liverpul – Ajaks, Čelsi, Salcburg, Mančester siti – Borusija Dortmund, Rendžers – Napoli, Arsenal – PSV. Totenhem, Seltik, Mančester junajted, Šamrok Rovers, Harts i Vest Hem igraju kao gosti.

UEFA se još uvek nije oglasila po pitanju mečeva zakazanih za drugo kolo, ali ono što se za sada pouzdano zna je da će meč Mančester sitija i Borusije Dortmund biti odigran po planu. Klub je potvrdio da ima mogućnosti da obezbedi potreban broj policajaca i članova obezbeđenja kako bi utakmica bila odigrana.

Iz Rendžersa su naveli da su u razgovorima sa UEFA, ali da u ovom momentu sve ukazuje na to da će utakmica biti odigrana po planu.