Zakon jačeg: Džaba izvinjenje kad je klub mali i bez zaštite

Blog 9. apr 202316:44 komentara
(sudija Stjuart Atvel) Referee Stuart Attwell after Brighton & Hove Albion's Kaoru Mitoma scores a disallowed goal Premier League - Tottenham Hotspur v Brighton & Hove Albion
REUTERS/Dylan Martinez (sudija Stjuart Atvel)

U Engleskoj je potvrđena sportska krađa. Možda je krađa gruba reč, zvanično je napravljena greška, ali kad se tako nešto dogodi treći put ove sezone onda se postavlja pitanje gde su pravda i fer-plej. Džaba i VAR, usporeni snimak i očigledan propust kad je klub mali i nezaštićen. Znate da će se tako nešto ponovo dogoditi...

Povezano

Veći i bogatiji uvek trenira strogoću nad slabijim od sebe, tako je i u životu, tako je i u sportu, konkretno u ovom slučaju u fudbalu. Tako je i u Srbiji i u Italiji i Španiji, tako je i u – Engleskoj.

Mogli ste na portalu Sport Kluba da pročitate vest da je Bord profesionalnih sudija Premijer lige (PGMOL – Professional Game Match Officials Limited) priznao u nedelju da je na utakmici Totenhem – Brajton odigranoj u subotu napravljena greška kojom je gostujući tim oštećen za očigledan penal.

Pri rezultatu 1:1 fudbaler Totenhema Pjer-Emil Hojbjerg nagazio je u svom šesnestercu igrača Brajtona Kaorua Mitomu, međutim sudija Stjuart Atvel samo je pokazao da se igra nastavi. Sporni detalj proveren je i u VAR sobi, ali ni Majkl Salisberi nije reagovao iako se na usporenom snimku jasno video prekršaj.

Dan posle utakmice PGMOL se izvinio Brajtonu i priznao da je trebalo da se izvede udarac sa bele tačke. Prvi čovek organizacije i bivši međunarodni sudija Hauard Veb tim povodom razgovarao je sa čelnicima ovog kluba.

PRINT SCREEN (Hojbjerg i Mitoma)
PRINT SCREEN (Penal: Hojbjerg i Mitoma)

Ono što je zanimljivo je da je ovo već treće izvinjenje ove sezone, koje je Brajton dobio od strane PGMOL-a za odluke (greške) donete na terenu.

„Znao sam da će se Veb ponovo izvinjavati Brajtonu, ono je bila pljačka“, rekao je bivši fudbaler sada stručni komentator BBC Kris Saton.

Mediji i društvene mreže u Engleskoj prepuni su komentara i negodovanja, jer je ovaj nedosuđeni penal najdrastičniji primer, a zapravo je bilo još mnogo grešaka na štetu Brajtona, u korist Totenhema.

Do kraja meča upravo je Hojbjerg asistirao Hariju Kejnu za odlučujući gol. Totenhem je na kraju pobedio sa 2:1 i nastavio trku za Top 4, dok je Brajton ostao bez bodova i pao na sedmo mesto.

Skaj sports piše da je ovo bio jedan od tri nedosuđena penala za Brajton na ovom meču, a drugi mediji nabrajaju još spornih situacija na štetu ovog kluba: pre svega dva poništena gola, nedosuđen očigledan crveni karton za igrača Totenhema…

Opšte je mišljenje da Brajton igra možda i najlepši fudbal ove sezone u Premijer ligi, ali očigledno da to nije dovoljno u svetu gde su interesi mnogo veći od same igre. Da biste se probili među one najbolje, nije bitno samo ono na terenu. Zapravo, bitnije su „igre“ van terena. Brajton nema „leđa“ i zato mu se to i dešava.

Ovaj primer iz Engleske možete preneti i na svaku drugu fudbalsku ligu u svetu, od Superlige Srbije, preko španske Primere do italijanske Serije A. Što je takmičenje jače i veći novac u igri, to su „igre“ van terena veće i drastičnije.