Ceh u Barseloni plaćaju skauti

Primera 31. maj 202018:51 > 19:02
Alex Caparros/Getty Images

Iako je Barselona poslednjih godina sačuvala primat u Španiji, mnogi njeni navijači nisu zadovoljni u kom pravcu ide klub. Ono što će ih sigurno obradovati je to da ni rukovodioci nisu takođe zadovoljni, pošto su se odlučili na obimnu rekonstrukciju.

A prvi na udaru te rekonstrukcije biće skauting služba. Kako prenose mnogi katalonski mediji ljudi koji odlučuju na Kamp Nou nisu zadovoljni njenim radom u poslednjih nekoliko godina i odlučili su se na drastično redukovanje broja zaposlenih, a i na ona mesta koja će ostati nameravaju da dovedu nove ljude. Ova uprava rešila je da se konačno pozabavi pitanjima koja joj se non stop postavljaju poput onih „gde su ti mladi talenti?“

Povezano

Kada je ova uprava došla na čelo Barselone svoj zenit dostigla je generacija, mahom ponikla u La Masiji ili pojačana igračima koje su otkrivali Barsini skauti, poput Valdesa, Pujola, Pikea, Čavija, Buskeca, Inijeste, Mesija. Međutim, pravi naslednici se nisu pojavili, a u međuvremenu su u penziju otišli Pujol, Ćavi i Inijesta, čiji odlasci još nisu nadoknađeni. Rezultat toga je i odsustvo trofeja u Ligi šampiona punih pet godina, dok je u prethodnih 10 ekipa stizala do četiri ušata trofeja. Da stvar bude gora za tim sa Kamp Noua, u tom periodu najveći rival Real je tri puta uzastopno osvajao najveći evropski klupski trofej i tako dobrano anulirao dominaciju u Španiji za taj period, gde je Barsa osvojila četiri, a Real samo jednu titulu.

Ova uprava pokušala je da stvar kompenzuje velikim transferima poput onih Kutinja, Dembelea i Grizmana, ali sva trojica su pružili slabije partije nego u klubovima iz kojih su došli. Očigledno da, pored povratka Nejmara i kupovine jednog ozbiljnog imena, kao i prodaje bar Kutinja i Dembelea, treći veliki cilj ove uprave, koju uskoro čekaju izbori, jeste da vrati sjaj La Masije i da ponovo počne klub da nalazi nove bisere poput Mesija.