Hitan sastanak UO Barselone, dogodine domaćini na Monžuiku

Đoan Laporta
REUTERS/Vincent West

Predsednik Barselone Đoan Laporta sazvao je hitan sastanak Upravnog odbora u četvrtak, koji bi mogao da bude presudan za budućnost kluba. Kao prva tačka sastanka trebalo bi da se razgovara o finansiranju rekonstrukcije Kampa Nou.

Sam Laporta je odredio rok do 31. marta da se srede svi detalji oko sporazuma, jer je to datum kada UEFA mora da bude obaveštena o tome, na kom će objektu Katalonci igrati sledeće sezone. Klub veruje da je sporazum o finansiranju blizu gotovog, ali i da će možda biti potrebno još nekoliko nedelja do njegove finalizacije. Međutim, tamo već smatraju da je izvesno da će u sledećoj sezoni Katalonci biti domaćini na „Monžuiku“, a ne na „Kamp Nou“.

Povezane vesti

Šefovi Barselone traže investitore, u nadi da će prikupiti oko milijardu i po evra, koliko procenjuju preliminarni proračuni da će trebati za rekonstrukciju stadiona. U tom smislu, okrenuli su se „Goldman Saksu“ i „Džej Pi Morganu“, koji pomažu čelnicima kluba u potrazi za svežim finansijama. Problem sa kojim se Katalonci suočavaju u ovom trenutku je sve ozbiljniji skandal „Negreira“, koji izaziva ozbiljne sumnje i podiže kamatne stope na odgovarajuće kredite.

Očekuje se da će ovaj skandal biti druga najvažnija tema na sastanku Upravnog odbora. Klub će tražiti opciju da razuveri investitore, a već je uputio zvanično pismo sponzorima i „sosiosima“ braneći svoju nevinost i kategorički odbacujući optužbe za kupovinu sudija. Sada se, međutim, očekuje da će se razgovarati o narednim konkretnim koracima za zaštitu kluba na sudu, kao i o tekućim istragama – unutrašnjim i onima u državnim institucijama. Poslednji izveštaji ukazuju na to da Laporta sredinom aprila planira da iznese snažne i neoborive dokaze, koji bi kategorički opovrgli te tvrdnje.

Poslednja tačka o kojoj bi trebalo da se razgovara je drastično smanjenje plata u klubu. Barselona do leta mora da smanji godišnji budžet za plate, za čak 200 miliona evra!