Jecaji za kraj: Nisam želeo ovo, sve sam činio da bih ostao

Primera 8. avg 202112:53 > 13:05 43 komentara
REUTERS/Albert Gea

Kraj jedne ere. Lionel Mesi je posle 21 godine napustio Barselonu. Na oproštajnoj konferenciji za medije argentinski napadač nije skrivao suze. Otkrio je da zbog finansijskog fer-pleja nije mogao da potpiše novi ugovor i ostane u klubu, te da nije želeo odlazak na ovakav način, uz nadu da će se jednog dana vratiti.

Jedan od najboljih igrača svih vremena obeležio je epohu u Barseloni. U čuvenu akademiju La Masija stigao je još 2000. godine i od tada se fudbalski uzdigao do najvećih visina.

Od debija za seniorski tim 2004, vodio je Katalonce do ukupno 35 trofeja. Osvojio je sve što se moglo. Više puta.

Posle 16 sezona u seniorskom timu, šestostruki osvajač Zlatne lopte upisao je 778 mečeva, 672 gola i 305 asistencija. Sada je vreme za rastanak. Ugovor je zvanično istekao.

Verovali smo da ćemo ostati. Barselona je naša kuća. Vreme koje smo proveli ovde bilo je fantastično. Danas moram da kažem ‘zbogom’. Proveo sam ceo svoj život ovde. Posle 21 godine, odlazim sa suprugom i troje dece. Ne mogu da kažem da se nećemo vratiti jer ovo je naša kuća, jako sam zahvalan zbog svega što sam proživeo ovde, hvala klubu, trenerima, saigračima, prijateljima, ljudima koji su bili tu svakog dana. Svi su pokazali veliko poštovanje prema meni. Prelepe uspomene, prelepe emocije, bilo je lepih, ali i ružnih stvari, ali sve me je to oblikovalo kao osobu. Dao sam sve za ovaj klub, ovaj dres od prvog dana kada sam došao. Sada odlazim„, bile su prve reči 34-godišnjeg Argentinca.

REUTERS/Albert Gea

Konferencija za medije nije način na koji je Leo želeo da se oprosti.

Nikada nisam zamišljao da će se sve završiti ovako. Nadao sam se da ću to učiniti na terenu, sa svojim prijateljima, saigračima, pred publikom koja bi skandirala moje ime. Oduvek sam zamišljao pun Kamp Nou navijačima koje nisam video godinu i po dana. Nažalost, moralo je ovako da bude„.

Ostanak je bio u planu, novi ugovor spreman, ali su se finansijski faktori umešali.

Došao sam da potpišem ugovor, ali nisam mogao jer pravila to ne dozvoljavaju. Ništa drugo ne bih mogao da kažem. Prošle godine nisam hteo da ostanem i to sam javno rekao, sada sam hteo da ostanem, ali nije moguće… Moj ugovor nijednog trenutka nije bio sporan. Na kraju se desilo što se desilo – jednostavno nismo mogli da pronađemo rešenje da ostanem. Sada moram da razmišljam i o sebi i svojoj budućnosti. Uradio sam sve da bih ostao, ali nije bilo moguće„, u suzama je govorio Mesi.

REUTERS/Albert Gea

Uprkos svim naporima, želji za manjim primanjima, ispunjavanje čuvenog finansijskog fer-pleja predstavljalo nepremostivu prepreku.

Povezane vesti

Ponudio sam klubu da smanjim platu za 50 odsto, pitao sam da li treba da uradim još nešto? Laž je da sam odbio da smanjim platu za još 30 odsto. Uradili smo apsolutno sve kako bih ostao, ali nije moglo. Klub je u velikim dugovima i moj ostanak samo bi dodatno zakomplikovao situaciju„, otkriva Leo i dodaje:

Razočaran sam jer je ovo klub u kojem sam želeo da ostanem. Nikada nisam lagao, uvek sam bio iskren. Tako sam prošle godine hteo da idem, sada to ne želim i zato ovo sve boli još više. Barselona je jedan od najvećih klubova na svetu, ima jak sastav, a mnogi će tek da dolaze. Na kraju krajeva – svi odlaze. Kao što je i Laporta rekao – svi na kraju odlaze. Ovde je mnogo kvalitetnih igrača, biće im lako da nastave život bez mene. Nadam se da ću se jednog dana vratiti kako bih doneo nešto novo klubu, mnogo uspeha i zajedničkih lepih trenutaka u budućnosti„.

Do tada, čeka ga nova epizoda. Pitanje je samo gde.

Mnogo klubova me je zvalo, mnogi su zainteresovani. U ovom trenutku nisam ništa dogovorio, ali se radi na tome. Verujem da u meni ima još materijala za vrhunski fudbal. Imao sam sreću da se nikada nisam ozbiljnije povredio. Dokle god bude postojala šansa da se takmičim i osvajam trofeje – to ću i raditi„.

Pari Sen Žermen deluje kao izvesna destinacija. Fotografija sa igračima tog kluba nagovestila je odlazak u redove Svetaca.

Potpuna slučajnost. Bili smo na odmoru svi zajedno, Nejmar me je pozvao i pitao da li želim da dođem, da se vidimo. Bio je tu i Ivan Rakitić, onda smo se svi fotografisali. Oni su se posle šalili sa mnom i rekli mi da moram da dođem u Pariz, ali ništa nije konačno„.

Glavni uslov je jasan – sposobnost kluba da osvaja trofeje.

Pokušaću da osvojim bar još jednu Ligu šampiona. Bio sam blizu i sa Barselonom, ali nismo uspeli, drugi su bili bolji od nas. Siguran sam da smo u Barseloni mogli da osvojimo još jednu Ligu šampiona. Sada želim da osvajam titule i dalje„, poručio je Lionel Mesi.