Klubovi ponovo izgubili spor, ugovor sa CVC ostaje na snazi

Havijer Tebas
Photo by Gualter Fatia/Getty Images

Ni treći put nije bio srećan za Barselonu, Real Madrid i Atletik u sudskom sporu u kome pokušavaju da ospore sporazum La Lige sa CVC. Sud je i treći put odbacio ovaj slučaj u kome se krajem prošle godine klubovima pridružio i Fudbalski savez Španije.

Povezano

Prema ugovoru koji je La Liga sklopila sa CVC Kapital partners grupom ova investiciona kompanija otkupila je 8.2 odsto brodkasting prava i sva medijska prava na prenose mečeva La Lige i Segunde. Ugovor je vredan 1.99 milijardi evra, a klubovima je namenjena polovina tog novca. Od 38 klubova na koje se ugovor odnosi, Barselona, Real i Atletik nisu potpisali ugovor i pokušavaju već godinu dana da ospore ovaj posao La Lige. Sporan deo ugovora za najveće klubove La Lige je taj što je ugovor potpisan na 50 godina.

Sredinom februara 915 miliona evra postalo je dostupno klubovima na osnovu ugovora. Dodatnih 452.2 miliona evra klubovima će biti raspoređeno tokom ove godine, a još 454 miliona u 2024. godini. U prve dve godine, kluboi su u obavezi da novac dobijen od CVC potroše na isplaćivanje dugovanja koja imaju i ulaganje u timove.

Klubovi su pokušali da ospore ugovor prvo tako što su na Privrednom sudu tražili da on bude poništen. Sud je zahtev odbio.

Zatim su krenuli redovnim putem, a odluka suda je bila da ugovor ostane na snazi dok se o celom problemu odlučuje. Na kraju je i ovaj zahtev klubova odbijen i pred Višim sudom.

Klubovi, kako stvari stoje neće odustati, ali više nemaju opciju bilo kakvog ubrzanog postupka i ceo slučaj može da potraje i godinama.