Kuman se pravda: U Barsi isto kao kada sam ja bio trener

Primera 28. apr 202221:38 > 21:39 0 komentara
Ronald Kuman
xNickxPottsx 66243767 via Guliver

Fudbalska javnost pretežno smatra neuspešnim boravak Ronalda Kumana na klupi Barselone, ali holandski stručnjak na sve načine pokušava da opravda izostanak rezultata tokom svog mandata na stadionu „Kamp nou“.

Utisak mnogih je da je ekipa Barselone počela da igra bolje otkad je na klupi Ćavi, ali to ne misli i Kuman.

Barselona:

„Situacija koja je trenutno na snazi u Barseloni je ista kao kada sam ja bio u klubu. Promena trenera ne znači nužno da ćete se popraviti. Žao mi je što je tako u klubu. Sve bih zamolio da pruže maksimalnu podršku Ćaviju – on je dobar trener i legenda kluba i nije on kriv zbog toga što je klub u ovoj situaciji“, izjavio je 59-godišnji Ronald Kuman.

„Ja nisam imao podršku predsednika kluba, ali nadam se da je naučio iz svojih grešaka i da podržava Ćavija. Kada sam ja otišao iz kluba Real je imao osam bodova više od nas u prvenstvu, a sada imaju skoro duplo više od toga“, kaže holandski trener.

U redove plavo-crvenih Kuman je stigao posle poražavajućeg poraza Barse od Bajerna rezultatom 8:2 krajem sezone 2019/2020. Naredne sezone Barselona je pokušavala da podmladi tim, ali je prvenstvo završila na trećoj poziciji iza dva madridska tima, a na leto je ekipu napustio Lionel Mesi. Posle katastrofalnog starta sezone 2021/2022. dobio je otkaz, a na njegovo mesto došao je Ćavi Ernandez.

Ronald Kuman će od 2023. godine ponovo voditi reprezentaciju Holandije, a na mestu selektora će zameniti Luja van Gala, koji će zbog bolesti morati da završi sa tim poslom. Kuman je u trenerskoj karijeri, pored Barselone, kao glavni trener vodio još Vitese, Ajaks, Benfiku, PSV, Valensiju, AZ Alkmar, Fejenord, Sautempton i Everton.

Bio je veoma uspešan i kao igrač – nastupao je za Groningen, Ajaks, PSV, Barselonu i Fejenord. Za reprezentaciju Holandije igrao je od 1983. do 1994. godine.