Majorka na tri godine „proterala“ navijača zbog rasizma

Guliver

Ako je Valjadolid do sada bio jedini koji je svoje navijače identifikovao i kaznio zbog rasističkih uvreda na račun fudbalera Real Madrida Vinisijusa, sada više nije usamljen.

Povezano

Majorka je u utorak navijaču koji je na rasnoj osnovi vređao Vinisijusa i amjuela Čukvuazea uručila trogodišnju zabranu na članstvo u klubu.

Dvadesetogodišnji vlasnik sezonske ulaznice Majorke optužen je da je fudbalere Reala i Viljareala nazvao majmunima u dve odvojene utakmice La Lige.

Španska komisija za borbu protiv nasilja predložila je novčanu kaznu od 4.000 evra i jednogodišnju u zabranu pristupa stadionima za ovog navijača, koji bi mogao da se suoči i sa krivičnim prijavama. Identifikovali su ga službenici obezbeđenja kluba.

Vinisijus je meta uvreda već godinama, ali sve je drastično eskaliralo ove sezone. A nije kao da i vlasti tome nisu doprinele.

Prvo suđenje navijaču koji je na rasnoj osnovi vređao igrača u Španiji trebalo bi da počne ove godine. Reč je o navijaču koji je pre nekoliko godina vređao napadača Atletik Bilbaoa Injakija Vilijamsa. Englezi su već napravili značajan iskorak u ovom smeru – pre nekoliko dana je osuđen navijač koji je vrađao igrača Brentforda Ajvana Tonija. Antonio Nil kako se osoba zove tri godine ne može da uđe niti na jedan stadion u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali ni da putuje na gostovanja – zvanična ili prijateljska.