Španci tvrde: Florentino Peres i Anjeli arhitekte Superlige

Primera 19. apr 202123:57 > 20. apr 2021 11:08 1 komentar
Eric Alonso/Getty Images

Španski As piše da su predsednici Real Madrida i Juventusa, Florentino Peres i Andrea Anjeli, arhitekte evropske Superlige, dok su glavne sponzore doveli Amerikanci, vlasnici Mančester Junajteda i Liverpula. Navijači dva engleska velikana se ne vole, ali njihove gazde spaja želja za profitom.

Superliga Evrope

Naravno, iza svega stoji ogroman novac. Projekat ima snažnu finansijsku podršku, uključujući američke investicione fondove poput JP Morgan. Njihov dobar odnos sa američkim vlasnicima klubova u Evropi bio je presudan za to da postane takav kakav jeste, posebno sa Malkolmom Glejzerom iz Mančester Junajteda i Džonom V. Henrijem iz Liverpula.

Argument 12 evropskih velikana, koji su besramno odlučili da se „odmetnu“ od ostatka Evrope je jednostavan. Pandemija je pogodila evropski fudbal kao ništa ranije. Real Madrid, AC Milan, Atletiko Madrid, Barselona i Juventus izgubili su svaki od njih oko 100 miliona evra zbog finansijske krize.

Zato se nisu razmišljali kad im je ponuđeno takmičenje koje im u startu garantuje godišnju zaradu od 350 miliona evra po klubu. A posebno ih je „kupila“ jednokratna „nagrada“ od 3,5 milijarde evra za klubove osnivače Superlige.

Čekaju se još tri osnivača

Projekat novog takmičenja podrazumeva formiranje lige u kojoj će učestvovati 20 najboljih klubova u Evropi – 15 osnivača, plus pet koji će kvalifikovati na osnovu rezultata u prethodnoj sezoni. Trenutno je poznato 12 osnivača.

Anjeli sa jedne u drugu fotelju

Andrea Anjeli je u međuvremenu napustio mesto predsednika Evropske klupske asocijacije (ECA). I to pošto je prethodno iskoristio svoj položaj u Izvršnom komitetu UEFA kako bi izvršio pritisak na Evropsku kuću fudbala da prepravi Ligu šampiona. Kada se to nije razvilo po njegovom ukusu, odlučio je da pređe na drugu stranu i svrsta se uz Florentina Pereza.

Tu je svakako i Barselona kao veoma važan „igrač“. Setite se da je još Đozep Marija Bartomeu pred početak izbora pre nekoliko meseci najavio da će se Katalonci priključiti Superligi. I tada je kao glavni razlog naveo finansijsku potporu. Priznaćete, startnih 3.5 milijarde evra nikog ne bi ostavile ravnodušnim.

Bajern, Dortmund i PSŽ odbili poziv

Međutim, čak i takva „nepristojna“ ponuda nije pokolebala sve velike klubove. Minhenski Bajern i Borusija iz Dortmunda, kao viđeni učesnici Superlige, nisu se polakomili. Kao ni Pari Sen Žermen. Svako iz svojih razloga.

UEFA je odmah reagovala i zapretila da svi koji budu deo Superlige više neće moći da učestvuju u njenim i takmičenjima u organizaiji FIFA. Međutim, ostaje da se vidi kako će se stvari dalje dešavati. Osnivači i zagovornici Superlige najavili su pravnu borbu i nema sumnje da će nakon prvog velikog potresa u narednom periodu biti još mnogo tektonskih poremećaja u evropskom, ali i svetskom fudbalu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare