Valensija kažnjena posle rasističkih uvreda protiv Žuniora

Primera 27. maj 202313:23 0 komentara
Vinisijus Žunior
AP Photo/Alberto Saiz, File

Južna tribina na stadionu Valensije biće zatvorena na tri utakmice, a kazna za ekipu smanjena je na 27 hiljada evra posle rasističkih uvreda upućenih napadaču Real Madrida Vinisijusu Žunioru od strane navijača tog kluba.

Apelaciona komisija Španske fudbalske federacije saopštio je da je rešio da „delimično uvaži“ žalbu Valensije. To znači da je zatvaranje jednog sektora na stadionu Mestalja smanjeno sa pet na tri utakmice, a početna kazna sa 45 na 18 hiljada evra.

Povezane vesti

Vinisijus je zapretio da će napustiti teren pre početka drugog poluvremena utakmice Real Madrida u La Ligi protiv Valensije u nedelju, nakon što je bio izložen navodnim „majmunskim skandiranjem“ navijača. U Realu su rekli da se radi o „zločinu iz mržnje“, pa su podneli žalbu glavnom tužilaštvu Španije.

Igrači i zvaničnici španskog fudbalskog prvenstva pozvali su na borbu protiv rasizma posle nedeljne utakmice. Uoči mečeva između Valjadolida i Barselone, te Selte Vigo i Đirone u utorak, igrači oba tima, kao i zvaničnici, stajali su iza transparenata na kojima je pisalo „Rasizam, van fudbala“.

La Liga je saopštila da će tražiti veću nadležnost za kažnjavanje klubova čiji su navijači krivi za rasističko zlostavljanje nakon što su se osećali „nemoćno“ zbog nedostatka trenutnih sankcija posle poslednjeg incidenta u koji je umešan Vinisijus Žunior. Prema zakonima u Španiji, La Liga trenutno može samo da identifikuje i prijavi incidente, ali se kazne retko primenjuju.

U međuvremenu, četvorica muškaraca koji su uhapšeni u Španiji, ranije ove nedelje, na osnovu sumnje za zločin iz mržnje prema Vinisijusu, pušteni su uz kauciju, saopštio je madridski sud. Muškarcima, koji su takođe pod istragom zbog krivičnog dela protiv Vinisijusove privatnosti, zabranjeno je da prilaze i komuniciraju sa napadačem Real Madrida dok traje dalja istraga, navodi se u saopštenju suda.

Istraga je pokrenuta nakon što se pojavila i crna lutka na naduvavanje, sa dresom Vinisijusa i brojem 20, obešena na mostu ispred trening terena Real Madrida, uoči utakmice protiv Atletiko Madrida u januaru. Pored njega je bio i veliki crveno-beli transparent – sa bojama Atletika i porukom – „Madrid mrzi Real“!