Nikad nije kasno, Šovkovski opet brani za Ukrajinu

Reprezentacija 7. okt 202012:58 > 13:02
Gabriele Maltinti/Getty Images

Ukrajinski golman Oleksandr Šovkovski je zvanično stavljen na spisak reprezentacije svoje zemlje za prijateljski meč sa Francuskom koji je na programu u sredu u Parizu.

Iako ima 45 godina, Oleksandr Šovkovski je izgleda i dalje u dobroj formi i kako stvari stoje Ukrajina nema mnogo boljih golmana od njega. Šovkovski je igrao do 2016. godine, tokom čitave karijere je branio za Dinamo iz Kijeva, a takođe je do 2012. bio i u reprezentaciji Ukraijine. Od pre dve godine asistent je Andreju Ševčenku koji je selektor te ekipe.

S obzirom na to da je samo jedan zdrav golman preostao u ukrajinskoj reprezentaciji, treneri su odlučili da pozovu asistenta Oleksanda Šovkovskog da bude na prijateljskom meču sa Francuskom. UEFA pravla dozvoljavaju da na listi prijavljenih igrača budu i oni bez profesionalnog ugovora sa klubom, a da su u isto vreme državljani zemlje koju predstavljaju„, stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Ukrajine.

Treneri reprezentacije ne shvataju Šovkovskog kao obaveznog učesnika. Oleksandr će ući na teren PCR test golmana Georgija Buščana bude pozitivan ili ukoliko se on povredi tokom utakmice„, dodaje se u saopštenju.

Šovkovski je jedan od najvećih ukrajinskih fudbalera od osamostaljenja. Sa Dinamom je 14 puta osvojio titulu šampiona, 2011. je bio najbolji golman Lige Evrope, a 1999. najbolji evropski golman. Te sezone je Dinamo stigao do polufinala Lige šampiona gde je ispao od Reala, a Šovkovski je bio među stativama ovog slavnog kluba.