Glas Novića iz Afrike: Srbijo, stani uz Nemanju

Darko Nović
Privatna arhiva

Srpske fudbalske bitke odjekuju i do Afrike. Šef struke Monastira, superligaša u naletu sa tuniških terena, Zrenjaninac Darko Nović, između serijskih uspeha na tri fronta, ima jasan stav očekujući 14. mart i izbor budućeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Godinama profilisan integritet i ugled čoveka od stava, ne ostavlja prostor Darku Noviću da ni posle pobede u prvom kolu Kupa konfederacija Afrike, u razgovoru o najaktuelnijoj temi, ostavi tri tačke nedorečenosti.

Povezano

„Fudbalska Srbija mora da stane uz Nemanju Vidića! Ne samo saigrači i neposredno upoznati sa Nemanjim kvalitetima, već i ljudi svesni šta dolazak velikog imena može da donese domaćem fudbalu… Glupo je da nabrajam Vidićeva ostvarenja tokom karijere, ugled u svetu. U biografiji Aleksa Fergusona ima nekoliko sjajnih zapažanja, dokaza koliko je prezime Vidić prepoznatljivo u fudbalskom svetu“, poručuje Darko Nović sa Magreba, u razgovoru za Sport klub.

Spreman je nekadašnji štoper Obilića, sada već profilisan stručnjak u afričkom i azijskom svetu da učestvuje u već oživelim fudbalskim agorama od Kelebije do Šare.

„Čitam izjave u stilu “rano je, potrošili bismo Nemanju…” Ne slažem se, za takve ljude nikad nije rano, mladi uvek zaslužuju šansu. Uvek potenciram primer Dimitrija Davidovića! Odmah pošto je izuo kopačke, dobio je priliku da vodi Antverpen i uhvatio se u koštac sa izazovima trenerskog zanata. Ostala je istorija i karijera Dimitrija Davidovića za pamćenje. I da ne okolišamo – Nemanji pristaje mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije.”

Zbog čega, koji su ključni argumenti?

„Nastavio je da se školuje, razmišljao gde posle kopački, u kojoj sferi može najviše da pruži. Prepoznao je i zna Nemanja da može pomoći Srbiji i našem fudbalu, čiji potencijal i kvalitet zaslužuju veći nivo od postojećeg. Nije kompromitovan, bez mrlje ostavio je fudbalske godine iza sebe. Vizija, nepotkupljivost, čvrst stav, to nam danas treba. Jak kao stena, spreman da odgovori svakojakim nefudbalskim uticajima, slično svojevremeno Siniši Mihajloviću na selektorskom poslu, Vidić zaslužuje blanko podršku u naporima da srpski fudbal izvede na svetsku auto-stradu.”

Izborne analize

I još jedna poenta:

„Sreća je da u postojećim okolnostima imamo Nemanju Vidića! Odlaze ljudi, sve je manje kvalitetnih fudbalskih radnika, trenera, fudbalera… A, mnogo vredimo! I umesto da takvog čoveka, mesijanske težine, zamolimo da nas povede napred, mi debatujemo da li Nemanja, ili neko drugi… Ne treba nam takav vid razgovora, naprotiv! Zato, sa obe ruke glasam za povratak Nemanje Vidića u srpski fudbal!“

Ovih meseci, Darko Nović „igra“ sezonu života. Uporedo sa uspesima na tlu Tunisa, u šampionatu i kupu, sa Monastirom je pobedom otvorio Kup konfederacije, afrički pandan Ligi Evrope. Sa 2:0 trijumfovao je nad tanzanijskim Jang afrikansom.

„Odigrali smo takmičarski perfektno, brzo otvorili protivnika sa dva gola u 20 minuta. Umemo da odigramo na rezultat, stanemo u blok i iskoristimo prostor za kontru. Morali smo ranije da rešimo dileme, propustili tri sjajne prilike, čak i u situaciji „jedan na jedan“ sa golmanom. Afrički fudbal je specifičan, brzo situacija ume da ode na drugu, neplaniranu stranu. Radili smo na tome i uspeli mirno utakmicu da privedemo kraju. Stresli smo veliko breme sa leđa, očekuju nas dve utakmice u gostima!“

A, prethodno – Monastir je ubedljivo izborio poziciju za napad na titulu prvaka Tunisa. Završio je na prvom mestu takmičenje u grupnoj fazi Lige 1.

„Prvi cilj bio je plasman u završno takmičenje. Letos, pred početak sezone, podeljena Liga 1, nosi u sebi niz specifičnosti. Igra se zatvoreno, moj Monastir teško prima golove. Kako je sezona odmicala, uz pomoć saradnika, među kojima je i učitelj golmana Dragan Ćulum, podizali smo formu. Sada, i u kontinentalnom takmičenju, hoćemo što dalje da doguramo. Rivali iz Konga, veliki Mazembe, Tanzanije i Malija, ostavljaju prostor da iskoračimo u osminu finala.“

Darko Nović
Privatna arhiva

Gledali smo Novića prošle godine, na Sport klubu, u polufinalu afričke, popularne Lige šampiona CAF. Tada sa alžirskim Setifom, ima li snage za reprizu u novom društvu, s proleća 2023?

„Idemo dobrim putem, tabajući stazu posle svakih narednih 90 minuta… Opet, bez velikih prognoza, gledamo isključivo ka prvom narednoj cilju. Fudbalski Tunis ima mnogo respektabiljnih klubova, Esperansu, Sfaks, Klub Afriken… Monastir je već među najboljima“, ponosan je Darko Nović na trenerski put, daleko od matice u nama malo poznatim afričkim klupski bespućima.

Stručnjak od stava i integriteta, kojeg valja saslišati…