Karson – devojka sa invaliditetom među svetskim šampionkama

Reprezentacija 10. okt 202214:34 0 komentara
Carson Pickett
Reuters/Jeffrey Swinger-USA TODAY Sports

Ženska fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država igrala je pre tri dana prijateljski meč sa Engleskom, a pred duel sa Španijom u centru pažnje je Karson Piket, devojka koja nije bila na spisku za duel sa Engleskinjama.

U okršaju svetskih i evropskih šampionki slavila je Engleska 2:1, ali to nije tema u ovom momentu. Amerikanke se spremaju za duel sa Španijom (u utorak u Pamploni), a na tom meču zaigraće, kako se očekuje, i Karson Piket. Ona je već postala prva fudbalerka sa invaliditetom koja je igrala jednu međunarodnu utakmicu.

Selektor SAD Vlatko Andonovski pozvao je Piket da zameni Emili Foks koja je dobila snažan udarac u glavu i ne može da igra zbog protokola o povredama glave.

Dvadesetdevetogodišnja fudbalerka Džeksonvila prvi je sportsita sa invailditetom koji je nastupio na jednoj međunarodnoj fudbalskoj utakmici. Sada će to učiniti i drugi put.

Njeni roditelji, Majk i Trežer, nisu imali prilike da na ultrazvučnim pregledima dobiju informaciju da devojčica ima fizički nedostatak. Ona je rođena bez podlaktice leve ruke. Ali, nikada je nisu tretirali kao dete sa invaliditetom pa nisu dozvoljavali ni da je drugi tretiraju na taj način.

Nikada nije koristila nikakvu protezu za ruku. Naučila je još kao mala da vezuje pertkle, vezuje kosu, penje se na drveće, vozi bicikl… Sa sedam godina je insistirala da ide na plivanje sa ostalom decom.

„Uvek su me pitali kako radim stvari sa samo jednom rukom. I uvek sam odgovarala isto – a kako vi to radite sa dve? Ja sve znam da radim samo ovako i nikako drugačije“, rekla je Piket u intervjuu za Sijetl tajms.

Kako su oboje roditelja bili sportisti, tako je i ona isprobala razne sportove. Imala je i situacije da joj trener na tenisu pohvali jednoručni bekhend, na šta se ona našalila da nikada i nije probala da ga izvede sa dve ruke.

A onda je pronašla fudbal.

„Želim da ljudi znaju da iako se ovo smatra invaliditetom, to nije to. Mogu da uradim sve što može bilo koja druga osoba. Nema toga što ne mogu da uradim, uvek postoji način“, rekla je Piket.

Imala je zanimljivu klupsku karijeru, trenutno igrtara za NC Karidž, a debitovala je i za seniorsku reprezentaciju. Bilo je to 28. juna ove godine u duelu sa Kolumbijom i kako kaže bila je to najbolja noć u njenom životu.

Sada će imati priliku da se ponovo dokaže i možda dobije poziv za nastup na narednom Svetskom prvenstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!