Lane diže glas: Nećemo podele, Vidić je šansa za sve nas!

Reprezentacija 23. feb 202315:30 15 komentara
Milan Jovanović
Guliver image

Srpska kuća fudbala, posle dve sušne godine, dobiće u martu predsednika. Živim razgovorima na sunčanim februarskim fudbalskim agorama pridružio se i Milan Lane Jovanović.

Legendarni reprezentativac, u postigračkim danima uvek spreman da razgovara i pokreće ozbiljne teme, i ovog puta ima šta da kaže. Umeo je i ranije u pričama za Sport klub da inicira zanimljive priče i elaborira podjednako interesantne stavove.

Izbori u FSS

I uvek, na originalan način kao i danas, u odgovoru na pitanje – ko zaslužuje šansu da preuzme brigu o domaćem fudbalu?

„Na kandidaturu Nemanje Vidića gledam kao kolosalnu šansu za sve nas. Ako su sport i fudbal metafore društva, ima li bolje šanse da kao narod i država pošaljemo poruku da smo sazreli? O Vidinom fudbalskom opusu govore trofeji, priznanja i neverovatan imidž na evropskom nivou. Svima nam je poznato da je Nemanja Vidić sam po sebi fudbalski brend”, konstatovao je Milan Jovanović.

I pre dve godine, u sada već antologijskom intervjuu za Sport klub, Lane je dao blanko podršku nekadašnjem saigraču. Uz jake reči – država ne sme da padne na Vidiću!

Nemanjin najveći plus su ljudski kvaliteti i vrednosti koje brani u privatnom životu: poštenje, čestitost, ozbiljnost, odgovornost, borbenost… Sa svim tim elementima smo u deficitu u našem sportskom ambijentu. Vidić bi doneo autoritet i integritet. To je baza oko koje se mogu rešavati ključni problemi. Takođe, ono što je važno  je da bi konačno naše mlade generacije i igrači mogli da se indentifikuju sa istinskim fudbalskim idolom”.

Fudbalski razgovori

Upozorava Jovanović na još jednu preteću opasnost – podele! Govori godinama da nas je isuviše malo da bismo se odricali ljudi!

„Nisu nam potrebne podele, niti prebrojavanje. Dominantan utisak – da se stvara atmosfera da je jedino važno da Vidić ne bude predsednik – duboko me razočarao! To mi zvuči kao logička perverzija, ili mi se tako čini. Mene kao njegovog kolegu, ili navijača jedino zanima zašto se sve to radi. Zašto se vrše stravični pritisci, zašto se kombinuje da samo Vidić ne bude predsednik?”

I još jedna zanimljiva Lanetova opservacija.

„Uopšte nije važno ko je protivkandidat. Mogu samo da poručim da smo kao narod obično bili svesni kvaliteta i velične naših ljudi kada to bude prekasno. Sada nam je više nego ikad potrebna pamet, sabornost i pozitivna selekcija. Ne podele. Jedno društvo mora da bude ponosno na najbolje, negovati ih, i davati im vetar u leđa. Vidić ne može da izgubi ništa, a fudbalska Srbija može da propusti veliku šansu.”

Za kraj poruka, podjednako ubedljiva kao i prethodne.

„Žalosno je da bilo ko treba da lobira za Nemanju Vidića”, stav je Milana Laneta Jovanovića.

Ko hoće, neka čuje… Posle 14. marta u fudbalskoj Srbiji ništa neće biti isto. Točak istorije vratiti se neće…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare