Nedimović odlazi iz FSS?

Branislav Nedimović
Starsport/Peđa Milosavjević

Potpredsednik Branislav Nedimović mogao bi uskoro da napusti mesto ključnog čoveka Fudbalskog saveza Srbije.

Tako se naslućuje na osnovu najnovijeg političkog angažovanja nekadašnjeg ministra poljoprivrede, poslednjih godina neformalno prvog čoveka srpske kuće fudbala.

Sa Terazija 35

Nedimović se nalazi na čelu liste vladajuće stranke za lokalne izbore u Sremskoj Mitrovici i kandidat je za gradonačelnika. U slučaju pobede 2. juna i kasnijeg izmenovanja za prvog čoveka Sremske Mitrovice, neće moći da bude angažovan u organima Fudbalskog saveza Srbije!

Automatski, ni da obavlja bilo kakvu funkciju na Terazijama 35.

Statut Fudbalskog saveza Srbije, od novembra 2021, jasno razdvaja članstvo u organima i telima od javne funkcije. Zakon o sprečavanju korupcije jasno definiše pojam javnog funkcionera, u čijem opisu su i organi lokane uprave. I tu dileme – nema.

Statut definiše da tek po izboru u članstvo organa ili tela FSS, pojedinac ima obavezu dostavljanja dokaza.

Promocija Branislava Nedimovića u kandidata za gradonačelnika Sremske Mitrovice veliko je iznenađenje i zbog aktuelne funkcije na Terazijama 35. Uprkos prolećnim najavama selidbi pojedinih kadrova Crvene zvezde na rukovodeća mesta u FSS i evidentnom neslaganju sa selektorom Draganom Stojkovićem, niko pored mesta potpredsednika nije stavljao ozbiljan znak pitanja.

VUČIĆ: FINALE LIGE EVROPE 2028. U BEOGRADU

DULJAJ: VAZURA JEDINI SMEO DA ME POZOVE

ŠTA ZVEZDU OD LETA OČEKUJE U EVROPI

Zvezdin uticaj nikad nije bio jači i ogoljeniji, ostali klubovi ne pitaju se i ne traže mnogo, potpredsednik i selektor sarađuju po principu „svako na svoju stranu“ i uz orijentaciju vrha državne vlasti na važnija pitanja, nije ni bilo razloga za talasanja…

Aprilski dani, ipak, doneli su i novu dilemu, istovremeno pojačali spekulacije o statusu potpredsednika Nedimovića, iza kojeg je 14 godina angažovanja na javnim funkcijama. Prvi čovek Sremske Mitrovice bio je od 2008. do 2016, kad je imenovan za ministra. Resor poljoprivrede vodio je do 2022. i nedugo zatim preuzeo brigu o Fudbalskom savezu Srbije i to u zvanju potpredsednika. Zvanično, od marta 2023.

Ishod izbora u Sremskoj Mitrovici, s prvim junskim vikendom, odlučiće budući status Branislava Nedimovića, uz potencijalnu mogućnost promena i u vrhu FSS. A, o tako delikatnom pitanju, odlučuje isključivo Andrićev venac.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare