Pobedio Argentinu na SP, sad vodi Francuskinje na Mundijal

Erv Renar
REUTERS/Suhaib Salem

Svako pravilo na kraju dobije izuzetak čak iako ga godinama nije imalo. Erv Renar tako je na neobičan način ispisao stranice fudbalske istorije Saudijske Arabije.

Povezano

Fudbalski savez Saudijske Arabije dozvolio je Renaru da podnese ostavku na mesto selektora fudbalske reprezentacije i to pod svojim uslovima i uz značajno unapređenu reputaciju.

Malo više od četiri meseca su prošla od kada je u Kataru na Mundijalu Erv Renar vodio Saudijce do jednog od najvećih iznenađenja u istoriju prvenstava sveta, a sada je spakovao kofere i vraća se u rodnu Francusku gde će preuzeti posao selektora ženske fudbalske reprezentacije koju će voditi na Svetskom prvenstvu ovog leta.

Sa Saudijskom Arabijom pobedio je kasnijeg šampiona Argentinu 2:1 u prvom meču svog tima na Mundijalu u Kataru. Nakon neverovatne euforije usledili su porazi od Poljske i Meksika i eliminacija nakog grupne faze. Ipak, u zemlji u kojoj se trenerima i ne ukazuje neko posebno dugoročno poverenje, Renar nije dobio otkaz nakon Mundijala. Renar je preuzeo posao 2019. i da je ostao do kraja ugovora (2027.) bio bi selektor sa najdužim stažom u ovoj zemlji.

Kada je stigao poziv ženske fudbalske reprezentacije Francuske, Renar nije dugo razmišljao. Zahvalio se, podsetio na dobre igre u kvalifikacijama i istakao da će pobeda nad Argentinom zauvek ostati u srcima navijača.

Zahvalnost je iskazao i savet koji se biranim rečima pozdravio sa „trenerom i učiteljem“. Uz to su iz FS Saudijske Arabije dodali i neke „tehničke detalje“.

„Renar je dobio poziv iz Fudbalskog saveza Francuske i izrazio je želju da je prihvati. Dobili smo pismo od francuskog saveza četiri dana pred početak reprezentativne pauze, razgovarali smo sa direktorima i čelnicima saveza i odlučili smo da izađemo njegovoj želji u susret“, poručio je prvi čovek saudijskog fudbala Jaser Al-Mišelah.

Ženska fudbalska reprezentacija Francuske ostala je bez selektora nakon što je Korin Diakre otpuštena posle pobune igračica koju je predvodila kapiten Vendi Renar, jedna od najboljih fudbalerki sveta koja je rekla, a pratile su je još tri reprezentativke, da neće igrati za reprezentaciju dok ne dođe do korenitih i ozbiljnih promena.