Slučaj Kovačević: FIFA nije stavila tačku

Vladan Kovačević
Tomasz Kudala PressFocus/via Guliver

Svetska fudbalska federacija još nije stavila tačku na slučaj Vladana Kovačevića. Predmet bi mogao da bude zaključen u narednim danima, možda čak i nedeljama. Kad tačno – niko ne zna.

Konačna odluka zavisi od ažurnosti nadležnih organa FIFA. Pošto zahtev nije rešen uoči martovskog ciklusa, u ciriškim kancelarijama nema žurbe. Naredni reprezentativni termin tek sledi sredinom juna.

Povezano

Golman lidera poljskog šampionata Rakova, Vladan Kovačević, ovih dana nalazi se pod „baražnom vatrom“, u očekivanju rešenja slučaja, čije dimenzije su probile regionalne granice. Javljaju se znani i neznani, iza složenog predmeta prekrivenog velom tajne valjaju se mnogobrojne teorije, po koja i protkana zaverama. Očigledno, u igri unapred podeljenih uloga i zaključaka, Banjalučanin se našao na udaru kritika i teških reči, pogotovo iz Sarajeva.

Rešen da se maksimalno posveti obavezama u klubu, posle saznanja da u martovskim danima neće moći ispred mreže Srbije, golman se povukao i prepustio posao odgovornima – menadžeru Franju Vrankoviću i pravnim službama unutar FSS sistema. U očekivanju konačne odluke svetske fudbalske federacije, zavisiće i naredni koraci Kovačevićevih zastupnika i administracije sa Terazija 35.

Sporno pravilo o promeni sportskog državljanstva „igrač, koji je igrao za reprezentaciju druge države, nakon što je napunio 21 godinu ne sme promeniti sportsko državljanstvo“ bilo je poslednjih godina podložno izuzecima. Na tim temeljima, pravni tim Fudbalskog saveza Srbije temelji optimizam i veru da će konačno rešenje biti zaključeno pozitivnom odlukom FIFA. O narednim potezima, za sada, nema zvaničnih najava.

Prema praksi, slični slučajevi rešavani su u vremenskom rasponu od četiri dana do šest meseci.

Golman Rakova izrazio je jasnu želju da obuče dres „orlova“. U finišu sezone života, očekujući i da je zaokruži šampionskom titulom, Kovačević se nada junskom zelenom svetlu FIFA i konačnom pozivu Dragana Stojkovića za mečeve sa Jordanom i Bugarskom.

Utakmice su zakazane za 16. i 20. jun.

Komentari (1)

Vidi sve komentare