Crna Gora u 97. minutu stigla do kapitalnog boda u Istanbulu

Adam Marušić
REUTERS/Murad Sezer

Fudbaleri Crne Gore borili su se od prvog do poslednjeg minuta u Istanbulu, nastojali su kao što su i obećali da stignu do pozitivnog rezultata protiv Turske u kvalifikacijama za Mundijal i uspeli su u tome - 2:2.

Suočen sa velikim kadrovskim problemima, jer nije mogao da računa na Jovetića, Mugošu, Jankovića, Boljevića, Jovovića, Islamovića, Bakića…. selektor Crne Gore Miodrag Radulović je na teren poslao sledećih 11 igrača: Mijatovića, Marušića, Savića, Vujačića, Tomaševića, Vešovića, Kosovića, Šćekića, Hakšabanovića, Đurđevića i Božovića.

Crna Gora je ušla u meč odlučna u nameri da se nadigrava sa rivalom, da stigne do gola. Međutim, posle samo desetak minuta igre i velike greške na sredini terena, pravi projektil iza leđa golmana Milana Mijatovića, poslao je Čengiz Under.

Crna Gora je krenula još ofanzivnije ka golu rivala, imala je nekoliko dobrih situacija ispred gola Turske, ali umesto izjednačenja, na semaforu je u 31. minutu pisao 2:0. Asistent je bio Čengiz Under, a strelac Jusuf Jazici.

Kada je delovalo da izabranicima Miodraga Radulovića preti ubedljiv poraz u Istanbulu, Adam Marušić je u završnici prvog poluvremena uspeo, posle sjajne asistencije Nebojše Kosovića, da zatrese mrežu i smanji na 2:1.

U nastavku meča vodila se velika borba. Crna Gora je nastojala da stigne do izjednačenja, a Turska da reši pitanje pobednika. Domaćin je zatvorio sve prilaze svom golu, čekao je priliku da kazni eventualnu grešku defanzivne linije Crne Gore. Bolje prilike je imala Turska, ali je dva opasna udarca uspeo da zaustavi Milan Mijatović. S druge strane, ozbiljno je pripretio Uroš Đurđević.

Laurence Griffiths Getty Images Sport

Usledilo je dosta izmena na obe strane, vreme je polako isticalo, Turci su imali veliku podršku sa tribina, a evidentno je bilo da se među igrače Crne Gore uvlači nervoza, jer nisu uspevali da stignu do ozbiljne prilike za postizanje toliko željenog gola.

U šestom minutu zaostavnog vremena, Risto Radunović je pogodio iz slobodnog udarca za 2:2, za veliko slavlje svih ljubitela fudbala u Crnoj Gori, za sve igrače i članove stručnog štaba.

U ostalim mečevima grupe G, Holandija i Norveška su odigrale nerešeno – 1:1, dok je Letonija uz dosta muke pobedila Gibraltar sa 3:1.

U narednoj rundi, koja je na programu 4. septembra, snage će odmeriti Holandija – Crna Gora, Gibraltar – Turska i Letonija – Norveška.

Tabela: Turska 8, Holandija, Norveška i Crna Gora po 7,  Letonija 4, Gibraltar je bez bodova.