Uhapšen radnik hotela koji je vređao fudbalere Maroka

Reprezentacija 29. mar 202314:57 komentar
Maroko
Julian Finney/Getty Images

Dvadesetsedmogodišnji radnik u hotelu u Madridu u kome su bili smešteni reprezentativci Maroka uhapšen je zbog navodnog zločina mržnje i uvredljivih komentara o islamskoj veri i rasističkih uvreda na račun igrača Maroka na društvenim mrežama.

Španska policija je mladića uhapsila u samom hotelu u utorak, a vest je potvrdio i sam hotel u kome je mladić zaposlen.

Konobar u madridskom hotelu sa pet zvezdica, Jurostar hotel tauer, zamolio je igrače Maroka da se fotografiše sa njima, a onda je fotografije delio na društvenim mrežema. Na objavama je označavao i Fudbalski savez Maroka uz salve uvreda, a objave su veoma brzo dosegle i 70.000 pregleda.

Policija je navela da će mladić biti u najkraćem roku odveden pred sudiju i saslušan.

„Želimo da uputimo najiskrenije izvinjenje zbog ovih neumesnih, rasističkih i ksenofobnih i neprihvatljivih komentara“, istakli su iz grupe Hotusa koja je vlasnik lanca hotela.

Konobar nije stalno zaposlen u hotelu već povremeno radi kada za to postoji potreba.

Upitan o ovom incidentu, selektor Maroka Valid Regragi rekao je da je u toku mesec Ramazana, u islamu mesec tolerancije i praštanja.

„Ne prihvatamo rasizam, ali želimo da pokažemo da je islam vera tolerancije. Opraštamo ovoj osobi u skladu sa našom verom i običajima marokanskog naroda“, rekao je Regragi i dodao da je mladić „napravio grešku“ te ga je pozvao da poseti Maroko i „oseti atmosferu među ljudima u toku Ramazana“.

Maroko je proteklog vikenda u prijateljskom meču savladao Brazil 2:1 i tako upisao prvu pobedu jedne arapske selekcije protiv petostrukog svetskog šampiona.