Zimski Mundijal produžio oporavak igrača za osam dana

Reprezentacija 21. nov 20230:14 0 komentara
Finale SP Katar
Matthias Koch/via Guliver

Činjenica da je Svetsko prvenstvo u fudbalu održano usred sezone prošle godine dovela je do toga da su igrači iz pet najjačih evropkih liga u proseku bili van stroja osam dana duže nego inače, pokazalo je istraživanje.

Osiguravajuća grupacija Houden sprovela je godišnje istraživanje o povredama u evropskom fudbalu, a rezultati za sezonu 2022/23. ukazuju na povećan broj povreda izazvan odigravanjem Mundijala usred sezone.

Studija pokazuje da je u oktobru 2022. zabeleženo 88 povreda te da su igrači u proseku u oporavku provodili 11.35 dana. U januaru 2023. je oporavak u proseku produžen na 19.41 dan.

Zabrinjavajući je porast broja povreda zgloba (povećan za 170 odosto), lista/cevanice (povećan za 200 posto) i ligamenata kolena (povećan za 130 odsto).

„Ono što smo uočili je da je odigravanje Mundijala u vreme kada je u Evropi zima dovelo do toga da se opravak igrača nakon toga produžio za u proseku osam dana u drugom delu sezone u poređenju sa prvim delom sezone. Uticaj termina odigravanja Svetskog prvenstva na produženi oporavak igrača bio je posebno uočljiv u Premijer ligi i Bundesligi“, rekao je prvi čovek Houdena Džejms Borous.

Istraživanje je, kaže Borosu, jasno ukazalo i koliko je zbog produženog oporavka igrača porastao trošak klubova – skoro za 30 odsto – sa 553.62 miliona evra na 704.89 miliona evra.

„Nadamo se da će naše istraživanje pomoći ligama u Evropi i klubovima da imaju dodatni uvid u sve važne detalje kako bi ojačali svoju poziciju u pregovorima o usklađivanju kalendara takmičenja u ligama i na reprezentativnom nivou.

Prema rezultatima istraživanja, u sezoni 2022/23. u pet najjačih liga Evrope zabeleženo je 3.985 povreda. Najveći udarac pretrpele su Premijer liga i Bundesliga iz kojih je najveći broj igrača igrao u Kataru (23.6 odsto iz Premijer lige i 14.8 odsto iz Bundeslige).

„U dva meseca posle turnira, u Bundesligi je povrede doživelo 46 igrača, u Premijer ligi 49 što ukazuje da gotovo nikakav efekat nije imala nešto duža pauza posle Mundijala u Bundesligi“, navodi se u istraživanju.

Ranije ove godine, Udruženje profesionalnih fudbalera FIFPro objavilo je rezultate istraživanja koje je ukazalo da je gotovo polovina igrača koji su nastupali na Svetskom prvenstvu u Kataru imala blaže mentalne probleme zbog neuobičajenog ritma sezone i zgusnutog rasporeda.

Oko 44 odsto igrača imalo je veće fizičke probleme, a 23 odsto njih se suočilo sa mentalnim poteškoćama u januaru u odnosu na ranije sezone, dok je 53 odsto njih smatralo da su izloženiji lakšim povredama nego inače.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!