Heroj Senegala: Veliki si, Sadio Mane, zaslužuješ sve ovo

Africa Cup of Nations 7. feb 202218:19 > 21:35 11 komentara
AFCON Senegal's Sadio Mane celebrates after winning the Africa Cup of Nations Africa Cup of Nations - Final - Senegal v Egypt
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Fudbalski svet odaje priznanje Sadiju Maneu, skromnom momku iz Bambalija. Kao dečak sa 15 godina pobegao je iz svog sela kako bi ostvario san i jednog dana postao profesionalni fudbaler. Danas ga slavi ceo Senegal.

Povezane vesti

Oni koji bolje poznaju Sadija Manea kažu da nikad nije zaboravio odakle je krenuo u svet. Najpre u francusku drugu ligu, u ekipu Meca, zatim austrijski Salcburg, engleski Sautempton i posebno Liverpul, u kome je stekao planetarnu slavu.

Ali svi ti uspesi sa Liverpulom ne mogu da se mere sa radošću koju je doživeo osvajanjem prvog trofeja za njegov Senegal. „Lavovi Teranga“ su u nedelju prvi put u istoriji postalli šampioni Afrike, a Mane je zasluženo poneo epitet najbojeg igrača turnira.

Danas fudbalska javnost čestita ovom fudbaleru i mnogi se raduju zajedno s njim. Neki podsećaju na izjavu koju je Mane dao pre izvesnog vremena kad je postao velika zvezda u Engleskoj i potpisao novi unosan ugovor sa Liverpulom.

„Zašto bih kupovao 10 ferarija, 20 dijamantskih satova ili dva aviona? Pomogao sam da se izgrade škole, stadion i obezbedio odeću, obuću i hranu za ljude koji su ekstremno siromašni. Više volim da moji ljudi dobiju malo od onoga što mi je život dao.“

Zbog ovakvih reči, još više dela, Senegalci obožavaju svog heroja.

„Veliki si, Sadio Mane! Zaslužuješ sav uspeh koji si postigao u životu!“, poručuju mu ovih dana njegovi zemljaci.