Najpoznatiji francuski sudija deli pravdu u meču CG – Srbija

Klermon Turpan
Guliver Image

Francuz Klermon Turpan biće glavni sudija na meču Crne Gore i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Crna Gora u 27. marta sa početkom u 20 časova i 45 minuta dočekuje Srbiju u drugom kolu kvalifikacija.

Turpan je poznato ime u svetu fudbalskih sudija, pa je njegovim izborom UEFA jasno stavila do znanja da je meč, koji će se u odigrati u glavnom gradu Crne Gore, jedan od najznačajnijih na početku kvalifikacionog ciklusa.

Francuz je od 2010. godine na FIFA listi sudija, a u sezoni 2010/2011. je debitovao u UEFA takmičenjima. UEFA ga je 2012. godine uvrstila na listu elitnih arbitara.

Sudio je na svetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine. U Kataru je delio pravdu na mečevima Urugvaj – Južna Koreja, Ekvador – Senegal i Brazil – Južna Koreja. Delio je pravdu i na šampionatima Evrope 2016. i 2020. godine.

Turpan je prethodne sezone sudio Real Madridu i Liverpulu u finalu Lige šampiona, a godinu ranije je bio glavni arbitar na meču Mančester junajteda i Viljareala u finalu Lige Evrope.

Turpanu će pomagati sunarodnici Nikolas Danos i Benžaman Pažes. Četvrti arbitar je Rudi Buke, koji nije omiljen među lubiteljima fudbala u Crnoj Gori.

Naime, on je 2019. godine sudio meč Bugarske i Crne Gore na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine – 1:1, a ostao je upamćen jer je dosudio nepostojeći penal Bugarima. U 82. minutu je pokazao na belu tačku, iako je Vladimir Jovović oborio igrača Bugarske izvan 16 metara.