Kreće operacija „Nemačka 2024“: Borba za 20 EURO ulaznica

EURO 23. mar 202311:00 komentara
Sergej, Stojković i Tadić
Starsport/Srđan Stevanović

Počinje! Kvalifikacije za Prvenstvo Evrope u Nemačkoj naredne godine, od 23. martovskog do 21. novembarskog dana obeležiće fudbalsku, reprezentativnu, 2023. Sijaset interesantnih utakmica, uprkos disperzivnom filteru do završne smotre.

Matematika UEFA na putu do završnog takmičenja, ovog puta, prilično je jednostavna – put Nemačke krenuće dve prvoplasirane reprezentacije iz deset kvalifikacionih grupa. Rusije i ovog puta nema na spisku učesnika.

Povezano

Nemci, kao domaćini završne smotre, imaju zagarantovanu ulaznicu. Preostala tri učesnika biće poznata 26. marta iduće godine, posle završetka baraža. U doigravanju učestvovaće 12 reprezentacija, koje nisu obezbedile plasman kroz kvalifikacije, ali jesu upisale zapažene rezultate u prethodnom ciklusu Lige nacija.

Srbija ima zagarantovan baraž, kao pobednik grupe „B“ divizije. Ukoliko prvoplasirani tim obezbedi plasman na EP kroz kvalifikacije, u baražu će učestvovati sledeća ekipa iz grupe, koja se u kvalifikacionoj fazi nije domogla Nemačke. Zagarantovanu drugu šansu imaju Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Baraž je istovetan ranijem formatu – igraće se u dva kruga, polufinalni i finalni. Zanimljivo, tek u martu naredne godine biće poznata i preostala tri učesnika, dobijena na osnovu Lige nacija, iako je žreb zakazan za decembar 2023.

Kvalifikaciona faza sada je u modi, za baraž ima vremena. Učestvovaće 53 reprezentacije, raspoređene u deset grupa – sedam po pet i tri po šest zemalja učesnica. Igraće se u pet mesečnih termina, martovskom, junskom, seprembarskom, oktobarskom i novembarskom.

Kvalifikacije za EP otvoriće utakmica Kazahstana i Slovenije, u četvrtak od 16 časova.

Od 20,45 počeće i preostalih sedam mečeva u tri grupe.

Grupa C: Italija – Engleska (sudi Srđan Jovanović), Makedonija – Malta.

Grupa H: Danska – Finska, San Marino – Severna Irska.

Grupa J: Bosna Hercegovina – Island, Portugal – Lihtenštajn, Slovačka – Luksemburg.