Neukrotive Lavice: Preokret u produžetku za polufinale Eura

EURO 20. jul 202223:35 > 23:45 1 komentar
ženska fudbalska reprezentacija Engleske
REUTERS/Bernadett Szabo

Ženska fudbalska reprezentacija Engleske prvi je polufinalista Evropskog prvenstva.

U najboljoj utakmici koju smo do sada gledali na Evropskom prvenstvu, ženska fudbalska reprezentacija Engleske nakon preokreta kreiranog u produžetku savladala je u prvom četvrtfinalu Španiju rezultatom 2:1. Bilo je 1:1 nakon 90 minuta, a Engleska je produžetak izborila u 83. minutu duela.

Fenomenalan fudbal i borbu, koliko god zvuči kao šablon, do poslednje kapi znoja, prikazale su nam Engleskinje i Špankinje. A reči hvale zaslužuje i glavni sudija meča Stefani Frapar koja je bez greške vodila svih 120 minuta ove utakmice.

Bolja je od samog početka bila Španija. Čini se da su Špankinje Englesku zatvorile upravo engleskom igrom. Nametnule su svoj ritam, napadale, pokušavale i nisu se plašile ni nešto grublje igre. Po dve igračice sve vreme su bile na Elen Vajt i Bet Mid, najboljim fudbalerkama u redovima Engleske.

Domaća selekcija prvu pravu šansu imala je tek u 37. minutu, zatresla se mreža Španije nakon šuta Elen Vajt, ali gol je opravdano poništen zbog ofsajda.

Pripretila je, ali nespretno, Engleska još jednom do kraja poluvremena, činilo se da se oslobodila dugog pritiska Španije, ali mreže su u prvoh 45 minuta ostale mirne. Što zbog „ukroćene goropadi“ u dresu Engleske, što zbog malog broja konkretnih prilika Španije.

ženska fudbalska reprezentacija Španije
REUTERS/Dylan Martinez

A onda hladan tuš za pun stadion u Brajtonu. Fenomenalno je izigrala svoju čuvarku Atena del Kasteljo koja je na poluvremenu ušla u igru. Probila je fenomenalno Del Kasteljo po desnoj strani, ušla u kazneni prostor i poslala savršenu loptu u sredinu, na peterac, gde je spremna čekala Ester Gonzales.

Bio je to prvi gol koji je Engleska primila na ovom prvenstvu.

Odgovor selektora Engleske, Sarine Vingman bio je izvođenje sa terena dve najbolje igračice tima Vajt i Mid, ali Engleska je, činilo se, ozbiljnije i organizovanije krenula ka golu rivala.

Pokušale su Engleskinje da iznude penal u 59. minutu, ali sjajno je odradila svoj posao Stefani Frapar, glavni sudija meča, i ispravno je procenila da kontakt do koga je došlo ni približno nije bio dovoljan za najstožu kaznu.

Špankinje su u 78. minutu mogle sve da reše u ovom meču, ali uspele su uz mnogo sreće da se odbrane Engleskinje.

ženska fudbalska reprezentacija Engleske
REUTERS/Matthew Childs

A kada Španija nije završila posao, kao što biva u fudbalu, stigla je kazna. Izmene koje je napravila Vingman na kraju su dale rezultat. Nakon samo 20 minuta na terenu, fenomenalna Ela An Tun matirala je odbranu i golmana Španije i pogodlila za 1:1. Asistirala joj je Alesija Ruso, koja je na teren ušla nešto malo pre Tun, a Špankinje su se žalile da je upravo ona u tom skoku napravila faul. Frapar nije mislila tako i gol je priznat.

I ušli smo u produžetke.

Šest minuta trebalo je Engleskoj da uradi ono što nije mogla da uradi za 90 minuta – da uspostavi kontrolu i dođe do vođstva. Sjajno je sebi izgradila poziciju Džordžija Stanvej. Povukla je loptu do ivice kaznenog prostora, malo udesno i opalila po lopti. Ništa tu nije mogla Sandra Panjos.

ženska fudbalska reprezentacija Engleske
REUTERS/Dylan Martinez

Nije Španija uradila ništa konkretno u prvom produžetku, ali je veoma ozbiljno pripretila već u prvom minutu drugog. Bez uspeha, ali i bez dovoljno sreće posebno u nadoknadi drugog produžetka kada su imale još jedan promašaj, a jednu odbranu upisala je Meri Erps.

Pod vođstvom Sarine Vingman Engleska je bez poraza na 18 mečeva. Od toga je upisala 16 poebeda i za to vreme postigla 100 golova! Vodeći Holandiju, pa sada Englesku, Vingman kao selektor na šampionatima Evrope ima deset pobeda u deset mečeva.

Engleska će rivala u polufinalu saznati u petak kada svoj duel odigraju Švedska i Belgija.

U četvrtak će na teren Nemačka i Austrija.